Aktuális

Izraelben az iráni támadásra adható válaszról tárgyal a szűk hadikabinet

Ciprus felfüggesztette a szíriaiak menedékkérelmeinek feldolgozását

Ciprus felfüggesztette a szíriai állampolgárok által benyújtott menedékkérelmek feldolgozását, miután az utóbbi egy hónapban jelentősen megugrott a szigetország területére érkező illegális bevándorlók száma – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

Csak április eleje óta több mint ezer migráns érte el Ciprus partjait Libanon felől az egyre növekvő közel-keleti feszültség közepette. A menedékkérők áradata nyomán Nicosia felszólította az uniós tagországokat, hogy tegyenek többet Libanon megsegítéséért, valamint a polgárháború dúlta Szíria státuszának felülvizsgálatáért.

Szíriát ugyanis jelenleg nem tekintik biztonságosnak az onnan származó emberek visszatelepítése szempontjából.

„Ez egy vészhelyzeti intézkedés, Ciprus érdekeinek védelmében hozott nehéz döntés”

– jelentette ki Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök újságíróknak nyilatkozva.

Hrisztodulidesz a nap folyamán megvitatta Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egy gazdasági segélycsomag lehetőségét – ismertette a ciprusi kormány egyik szóvivője. A közlemény szerint a két politikus – bizottsági tisztségviselők előkészítő tárgyalásait követően –, közös látogatást tesz majd Libanonban.

Kapcsolódó tartalom

Kormányzati közlések szerint a gyakorlatban a menedékkérelmek feldolgozásának felfüggesztése azt jelenti, hogy az érintetteket két befogadóközpontra korlátozzák, ahol szállást, illetve élelmet kapnak, de ezen felül semmilyen juttatást. Azok, akik úgy döntenek, hogy elhagyják a létesítményeket, automatikusan elvesztenek minden támogatást, és nem kapnak munkaengedélyt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nyilvántartása szerint mintegy nyolcszázezer szíriai menekült él a súlyos gazdasági válsággal küszködő Libanonban,

de a helyi hatóságok adatai alapján számuk eléri a kétmilliót, ami azt jelenti, hogy a népességszámhoz viszonyítva a közel-keleti országban tartózkodik a legtöbb menekült a világon.

Ciprus 160 kilométerre fekszik nyugatra Szíria, illetve Libanon partjaitól. Az idei év első három hónapjában kétezernél is több migráns érte el a szigetországot, míg 2023 azonos időszakában számuk mindössze 78 volt.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

Ajánljuk még