Fontos

Orbán Viktor: Elítéljük az Izrael elleni támadást, imádkozunk az izraeli népért

Az izraeli légibázisokról sorban szálltak fel a vadászgépek, hogy még a határ előtt megsemmisítsék az iráni drónokat és rakétákat

| Szerző: hirado.hu
Többszáz drónnal és rakétával támadt Irán az éjszaka Izraelre. Az öt órán át tartó támadásban egy gyermek megsérült, Izrael déli részén pedig károk keletkeztek egy katonai bázison. Izrael-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, az embereknek az óvóhelyekre kellett menniük. A drónok, illetve cirkáló- és ballisztikus rakéták többségét még a levegőben megsemmisítették. A teheráni vezetés a támadást megtorlásnak szánta arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre a hónap elején Irán, damaszkuszi konzulátusa ellen.

Amikor Jeruzsálemben megszólaltak a légvédelmi szirénák, már úton voltak az Iránból kilőtt drónok és rakéták. Irán 1500 kilométerre fekszik Izraeltől, így a műholdakon pontosan követni lehetett a mozgásukat. A drónoknak és egyes rakétáknak több óra kellett, hogy megtegyék az utat Izraelig, néhány ballisztikus rakétának azonban mindössze 12-15 percre volt szüksége.

Kapcsolódó tartalom

A támadás elindításának hírére működésbe lépett Izraelben a Vaskupola nevű légelhárító rendszer. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig rövid nyilatkozatban fordult Izrael lakosságához.

Úgy fogalmazott: az ország mindenre felkészült.

A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Iránból kilőtt rakétákat semlegesít a légtérben, az ország középső részén 2024. április 14-én hajnalban (Fotó: MTI/AP/Tomer Neuberg).

„Világos elvet követünk: aki bennünket bánt azt mi is bántjuk. Megvédjük magunkat minden fenyegetéssel szemben, elkötelezetten és magas szinten. Izrael polgárai, arra szólítok fel mindenkit, kövesse az izraeli hadsereg utasításait. Közösen, Isten segítségével, minden ellenségünket legyőzzük!” – mondta az izraeli miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

A légibázisokról felszáltak az izraeli vadászrepülők, hogy még az előtt lelőjék a drónokat és a rakétákat, mielőtt azok elérik Izrael légterét. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Jordánia is részt vett a kilövésükben.

A jordán fővárosból származó felvételek alapján látható, amint az Iránból érkező rakétákat a levegőben megsemmisítik. Szálltak iráni rakéták Damaszkusz felett is, de azok sem érték el Izraelt.

Kapcsolódó tartalom

Az izraeli hadsereg legmagasabb szintű vezetése egy műveleti központból irányította a védekezést, amely öt órán át tartott. A támadás végén a hadsereg szóvivője bejelentette: koalíciós parnereikel közösen sikert értek el. Daniel Hagari azt mondta: Irán összesen 300 drónt, valamint balissztikus és cirkáló rakétát indított Izrael ellen.

„Megsemmisítettük a fegyverek 99 százalékát, még mielőtt azok elérték volna Izrael tületét. Ez egy nagyon fontos stratégiai siker”

– fogalmazott az izraeli hadsereg szóvivője.

Izraelben találat érte az ország déli részén lévő nevatimi légibázist, amelyben kisebb károk keletkeztek, és egy gyerek is megsérült.

Kapcsolódó tartalom

Izrael és a Közel-Kelet nagy része felett a támadás pillanatában légtérzárat rendeltek el. Az egyik légiközlekedést élőben kísérő portálon látszott, hogy eltűntek a repülők a térség felett. Reggel aztán Izrael, Irak, Libanon és Jordánia is bejelentette légterének újboli megnyitását. Az iráni támadással egyidőben a jemeni huszik rakétákat és drónokat lőttek ki Izrael déli, vörös-tengeri kikötővárosa, Eilat felé. Az ugyancsak  Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah pedig Izrael északi határvidéke ellen indított rakétákat.

Hajnalban Irán azt közölte, hogy nem indít további támadást Izrael ellen.

A teheráni vezetés a mostani támadást megtorlásnak szánta, miután Izrael április elsején csapást mért az ország damaszkuszi nagykövetségére. A támadásban életét vesztette az Iráni Forradalmi Gárda több magasrangú katonai vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Izraeli vadászgép indul bevetésre (Forrás: M1)

Ajánljuk még