Időjárás

Kora nyárias idővel fordulunk rá a hétvégére, mutatjuk, hány fok várható

Súlyos börtönbüntetést szabtak ki négy őslakos környezetvédő gyilkosaira Peruban

Egy perui bíróság helyi idő szerint csütörtökön csaknem 30 év börtönre ítélt öt férfit négy őslakos vezető 2014-es meggyilkolásáért, akik szembe szálltak az illegális fakitermeléssel Peru és Brazília határvidékén.

Pucallpa város büntetőbírósága minősített emberölésben való részvétel miatt 28 év és három hónap börtönre ítélte Josimar és Segundo Atachi testvéreket, valamint José Carlos Estradát, Hugo Soriát és Eurico Mapest.

A négy őslakos vezetőt közösségük tagjai szeme láttára gyilkolták meg 2014. szeptember 1-jén. Meggyilkolásuk bírálatok hullámát váltotta ki a perui hatóságokkal szemben, amiért nem fordítottak figyelmet a védelemre és a vezetőknek az illegális fakitermeléssel kapcsolatos segítségkéréseire.

Az áldozatok családjai abban bíznak, hogy az északkelet-perui Ucayali régióban, a Tamaya folyó forrásánál található Saweto közösség vezetői meggyilkolásának ügyében hozott ítélet precedensként szolgál majd az őslakos vezetők és környezetvédők védelmében.

A Global Witness nevű civil szervezet szerint 2012 óta legalább 54 környezetvédő aktivistát öltek meg Peruban, akiknek több mint fele őslakos csoportokhoz tartozott.

Az elmúlt években az illegális fakitermelésre szakosodott bűnszervezetek Amazóniában behatoltak az őslakosok ellenőrzése alatt álló területekre, hogy ott fát termeljenek ki, és a helyi közösségeket fenyegetve folytassák tevékenységüket.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még