Aktuális

Többen meghaltak egy helikopter-balesetben

Miközben Brüsszelben elfogadták a migrációs paktumot, Európába továbbra is özönlenek az illegális bevándorlók

| Szerző: hirado.hu
Lampedusánál folyamatosan kötnek ki migránsokkal teli hajók, de a balkáni útvonal is aktív. A bosznia-hercegovinai Lipa táborban most is több százan várakoznak arra, hogy bejussanak az Európai Unióba. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a migrációs paktum az elmúlt öt év legveszélyesebb döntése. Szijjártó Péter úgy látja, hogy ez nem megállítja a bevándorlást, hanem emberek százezreit biztatja arra, hogy induljanak meg Európa felé.

37 migránst mentett ki egy csónakból szerdán az olasz parti őrség Lampedusa délkeleti partjainál. Az illegális bevándorlók a jobb élet reményében indultak útnak Afrikából és nem ők az egyedüliek.

Az év eleje óta 12 ezren érkeztek az olaszországi partokhoz.

A sziget négyszáz fős befogadótábora túlzsúfolt, a múlt héten már több mint ezren várakoztak.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel évek óta keresi a választ a migráció problémájára. Ennek a folyamatnak egyik újabb mérföldköve az a migrációs paktum, amelyet szerdán este szavazott meg az Európai Parlament. A rendelet a menedékjog iránti kérelmeket gyorsabb elbírálását írja elő, ahogy a kötelező szolidaritást is, amely alapján a legnagyobb nyomásnak kitett országokból másik tagállamokba helyeznék át a menedékkérőket.

A kormány szerint

az Európai Unió migránsgettók létrehozására akarja kötelezni Magyarországot

– erről korábban Orbán Viktor miniszterelnök beszélt.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorában erősítette meg, hogy

Magyarország fenntartja a korábban bevezetett határőrizeti rendszerét.

Hozzátette, hogy a magyar kormány továbbra is azon a véleményen van, hogy a menedékkérelmeket az Európai Unió határain kívül kell benyújtani.

Magyarország határitól nem messze jelenleg is táborokban élnek az illegális bevándorlók.

A bosznia-hercegovinai Lipában szinte óráról-órára változik a migránsok száma, valamennyien illegálisan szeretnének átjutni a határon.

„Tízen indultunk el egyszerre Törökországból. Mindannyian eljutottunk idáig. A csoport több tagja már Európában van” – magyarázta egy szír migráns, aki arcát nem vállalta.

Kapcsolódó tartalom

A bevándorlók arról is beszéltek a Híradónak, hogy korábban már elfogták őket a horvát rendőrök. A kiutasításról szóló bizonylatokat is megmutatták, de ez nem vette el a kedvüket. Azt mondják: egy papír nem fogja megakadályozni őket abban, hogy oda menjenek, ahova szeretnének.

„A horvát rendőrök elkaptak minket mielőtt elértük volna Szlovéniát. Pedig már az utat is kifizettük. Mindenkit visszaküldtek ide. Ez gond, de újra próbálkozni fogunk” – mondta egy marokkói férfi, aki nyugatra tart.

A migrációs paktum az elmúlt öt év legveszélyesebb döntése

– így reagált a rendelet elfogadására a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette:

Brüsszel zöld lámpát adott az Európába irányuló illegális migrációs folyamatoknak, ez pedig

emberek százezreit biztatja arra, hogy induljanak meg Európa felé.

„Hogyha az Európai Unió továbbra is arra biztatja az embereket, hogy induljanak meg Európa felé ahelyett, hogy fejlesztési programokat vinne Afrikába, akkor az Európai Uniót el fogják árasztani a migránsok, és egy beláthatatlan biztonsági kihívással fogunk szembesülni” – mutatott rá Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: az EP döntés ismét bizonyította, hogy

az Európai Unió háború- és migrációpárti.

A miniszter leszögezte: a jelenlegi brüsszeli vezetők leszerepeltek, ezért új politikára, új meglátásokra és új vezetőkre van szükség.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még