Aktuális

Varga Mihály: Az Ukrajnának folyósított támogatást nyomon kell követni

Amerikai értesülések szerint Irán bármelyik pillanatban megtámadhatja Izraelt

Amerikai sajtóértesülések szerint akár 48 órán belül támadást indíthat Irán Izrael ellen. A Wall Street Journal egy iráni forrásra hivatkozva azt írja: Teherán még nem hozta meg a végleges döntést, de az előkészületek már folynak. Amerikai hírszerzési források is arra figyelmeztetnek, hogy bármikor elindulhat az iráni támadás. Az izraeli hadsereg bejelentette: készültségben vannak, és ha az országot támadás éri, azt nem hagyják válasz nélkül.

Az izraeli hadsereg védelmi és támadó kapacitása teljes készültségben van – ezt jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője, miután egyre biztosabbá válik, hogy Irán beváltja fenyegetését, és megtámadja Izraelt.

Izraelt hetente, de inkább naponta éri támadás Jemen, Irak vagy Szíria irányából, ezek mögött mind Irán áll

– mondta a szóvivő, hozzátéve, ha Irán területéről éri támadást Izraelt, azzal Teheránnak egyetlen célja lesz: kiszélesíteni a konfliktust az egész Közel-Keletre.

Kapcsolódó tartalom

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei a héten ismét megtorlást helyezett kilátásba Izrael ellen, a halálos áldozatokkal járó damaszkuszi támadás miatt.

Irán damaszkuszi konzulátusát április 1-jén légicsapás érte, amelyben tizenhárman életüket vesztették, közöttük a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat hét tagja. Teherán Izraelt tette felelőssé az incidensért, és azzal fenyegetőzött, hogy meg fogja torolni a támadást.

Kapcsolódó tartalom

A gonosz izraeli rezsim hibát követett el. Meg kell ezért büntetni, és meg is lesz büntetve

– fogalmazott Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. Ali Hamenei azt mondta, a nagykövetséget ért támadás olyan, mintha Izrael iráni területre mért volna csapást. Hírszerzési források szerint Irán minden bizonnyal nagy pontosságú rakétákkal és drónokkal indíthat támadásokat izraeli katonai és kormányzati létesítmények ellen.

A pattanásig feszült légkörben Joe Biden amerikai elnök arról biztosította az izraeli kormányt, hogy egy iráni támadás esetén Washington mindent megtesz Izrael biztonságának védelme érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok elővigyázatosságból utazási korlátozást adott ki az izraeli nagykövetségén dolgozók számára. A diplomáciai testületek alkalmazottai nem hagyhatják el Jeruzsálemet, Tel-Avivot, illetve Beersebát. Készültségben vannak az Egyesült Királyság nagykövetségén is, miután Irán bejelentette: mostantól Izrael területén egyetlen ország diplomáciai testülete sincs biztonságban.

A Lufthansa német légitársaság biztonsági okokból az elmúlt hét vége óta nem indít járatokat Teheránba.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még