Aktuális

Többen meghaltak egy helikopter-balesetben

Agyonlőttek egy férfit Stockholmban, miután összeszólalkozott egy bandával

Agyonlőttek egy 39 éves lengyel férfit szerda este Stockholmban, miután összeszólalkozott egy helyi banda fiatal tagjaival. A helyszínre látogató Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szigorú intézkedéseket ígért az országban garázdálkodó bűnbandák ellen.

A férfit a 12 éves fia szeme láttára lőtték le, amikor Stockholm Skarholmen negyedében kerékpáron egy uszoda felé tartottak. Médiajelentések szerint a férfi és a fia egy aluljáróban futott bele a bandatagokba, szóváltás kezdődött a férfi és kamaszok között, majd eldördült a halálos lövés.

Az Aftonbladet és az Expressen című svéd

napilapok szerint a férfit azért gyilkolták meg, mert korábban tájékoztatta a rendőrséget a környéken drogot áruló fiatalokról.

„Nem akarta, hogy a fia ilyen környezetben nőjön fel” – írták a lapok. Ezt a rendőrség nem erősítette meg.

A svéd rendőrség nem nyilatkozott a PAP lengyel hírügynökségnek az elkövető indokairól, és egyelőre senkit sem vettek őrizetbe. Csütörtökön stockholmiak virágokat helyeztek el, és gyertyákat gyújtottak a tetthelyen. Ulf Kristersson miniszterelnököt és Magdalena Anderssont, az ellenzék vezetőjét is oda várták. A kormányfő közleményében leszögezte: „Sohasem adjuk fel. Le fogjuk győzni a bandákat!”.

Kapcsolódó tartalom

Svédországban 2023-ban minden korábbi mértéken túlment a bandaháború, a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért folyó harc közepette rekordot döntött a lőfegyveres bűncselekmények száma.

A bandák fiatalkorúakat toboroznak, akiket a koruk miatt nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni, egyes elkövetők csak tizenkét évesek.

A bűnbandák által elkövetett erőszak megfékezése céljából a svéd parlament szerdán fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a rendőrséget, hogy meghatározott körzetekben ideiglenesen motozást végezzen bűncselekmény gyanúja nélkül is.

Kiemelt kép: Rendőrök a helyszínt biztosítják Stockholmban (Fotó: MTI/EPA/TT Agency/Oscar Olsson)

Ajánljuk még