Fontos

Orbán Viktor Marokkóban tárgyal

Történelmi pillanat előtt áll az Európai Unió, eljött a több éve tartó migrációs vita utolsó felvonása

| Szerző: hirado.hu
Délután szavaznak az EP-képviselők a migrációs paktumról. A dokumentum szerint kötelező lesz migránsokat befogadni. A magyar kormány nem támogatja a javaslatot, mert a kabinet szerint azzal migránsgettók jönnének létre Európában. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt: az európai bürokraták úgy gondolják, a tagországokra erőltetett paktum megoldja az évek óta fennálló migrációs helyzetet.

Csúzlikkal lőtték az üveggolyókat, köveket és sarat dobáltak szinte folyamatosan a migránsok a rendőrökre, amíg a Kékfény stábja kísérte őket múlt év júniusában.

Kapcsolódó tartalom

A Szabadka melletti erdőben voltak olyan napok, amikor folyamatosan ropogtak a fegyverek. A migránsok és az embercsempészek naponta lövöldöztek egymásra, a helyiek ki sem mertek menni az utcára, főleg este.

Az Európai Parlament szerdán szavaz a migrációs paktumról, amelyet a baloldali többségű testület várhatóan el is fogad. Elemzők szerint

a brüsszeli bürokraták mindent megtesznek azért, hogy a tervet még az EP-választások előtt áterőszakolják a tagállamokon.

Ezzel az lehet a cél, hogy az új összetételű brüsszeli parlament később ne változtathasson a döntésen.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Parlament LIBE Bizottsága még februárban fogadta el a rendelet végleges szövegét. Ez kötelező szolidaritást ír elő és elvárja a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását. De azt is kimondja, hogy

a tagállamoknak választaniuk kell: vagy befogadnak bevándorlókat vagy fizetnek migránsonként 20.000 eurót.

Már most látható, hogy komoly konfliktusok forrásai lehetnek a migrációs paktum előírásai – erről beszélt az M1-en Kalas Viven. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója a szétosztott migránsok menekült kérelmeinek elbírálását is problémásnak látja.

Kapcsolódó tartalom

„Mit kezdünk azokkal, akik ránk esnek, és mondjuk, úgy döntünk, hogy befogadjuk, és mi bíráljuk el az ő menedék kérelmüket, de ez más országra is igaz, hogy mit kezd velük. Egy másik probléma, hogy ha nemcsak mi, hanem más országok is azt mondják, hogy fizetünk, és fizetnek, akkor mihez kezdenek a külső határon fekvő országok, akár Olaszország, Spanyolország, vagy Görögország? Kap ugyan plusz támogatást, de hát, attól még ott vannak az emberek, valamit kell velük kezdenie” – részletezte a problémát Kalas Vivien, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa.

Az Európai Unió migránsgettók létrehozására akarja kötelezni Magyarországot, arra, hogy évente akár több tízezer migránst fogadjon be – hangsúlyozta korábban Orbán Viktor. A miniszerelnök ugyanakkor leszögezte:

a kormány harcolni fog ez ellen, és nem áll szándékában végrehajtani a kvótáról szóló döntést.

A kabinet, a januárban lezárult szuverenitás védelméről szóló nemzeti konzultációban, többek között, a migrációról is kikérte a magyarok véleményét. A válaszadók közül több, mint másfél millióan úgy gondolják, hogy

nem szabad migránsgettóknak létrejönnie Magyarországon.

„Ez az eddigi jogelvek teljes áttörését, a jogállamiság teljes kudarcát jelentő jogi szabályozás, amelyik hosszú távon egészen beláthatatlan következményeket okoz” – mutatott rá a migrációs paktum intézkedéseit problémásnak tartó Bakondi György.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy Magyarország Kormánya a magyar emberek akaratával és az Alaptörvény előírásaival összhangban

nem tartja kivitelezhetőnek a Brüsszelből meghatározott elgondolást.

„Megerősített bennünket a lakosság nagy aránya abban, hogy őriznünk kell a határt és a belső biztonság alapja a határbiztonság és a határbiztonság valamennyi magyar, de különben valamennyi európai polgárnak is nagyon fontos érdeke”– hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Parlament után a tagállamoknak is szavazniuk kell a migrációs paktumról, azonban annak életbe lépéséhez nem kell egyhangúság.

Sokak szerint történelmi pillanat előtt áll az Európai Unió, ez lesz a több éve tartó migrációs vita utolsó felvonása.

„Sokan sokféle okból nem elégedettek a tervezett jogszabályokkal, ezért nehéz megmondani, hogyan is végződhet a mai szavazás. A három legnagyobb frakció várhatóan igennel szavaz majd, így elvileg meglehet a szükséges többség, ám nem egységesek ezek a frakciók. Két hónappal vagyunk a választások előtt, így mindenki kampányüzemmódban működik, így arra számítanak sokan, hogy a képviselők jelentős része belpolitikai kérdésként és választási kampánytémaként tekint majd a migrációs paktumra” – számolt be az M1-et tudósító Baraczka Eszter, aki azt is kifejtette, hogy olasz szocialisták például elutasítják, csak azért mert Meloni pártja elfogadná, Franciaországban Macron pártja a migrációs paktumot központi kampánytémává tette, ők ettől várják, hogy megfékezi majd a bevándorlást, ám várhatóan a jobboldali nemzeti tömörülés és a jobbközép republikánusok ellene szavaznak, és még a francia szocialisták sem értenek egyet a paktum bizonyos részeivel.

Nagyon kritikusan viszonyul az egész európai szélsőjobb a paktumhoz, és a közép-európai országok között is nagyon sok a szkeptikus.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még