Aktuális

Milák remekelt a 200 méter pillangó előfutamában

Sorra dőltek a rekordok Európa-szerte

| Szerző: hirado.hu
Európa-szerte sorra dőltek a melegrekordok a héten. Az Adriai-tengernél nyárias meleg van, aminek sokan örülnek: már most rengetegen strandolnak a partokon. Szakértők viszont aggódnak: az idei március volt a legmelegebb a mérések kezdete óta, sőt, az elmúlt 10 hónap mindegyikében megdőlt a melegrekord. Azt mondják, nyilvánvaló, hogy a klímaváltozás az oka mindennek.

Fürdőruhában napoztak az emberek kedden az egyik montenegrói strandon. A délkelet-európai országban már most nyárias idő van.

A tengerparton úgy napfürdőztek és úszkáltak a turisták, mintha már június lenne.

Horvátországban is korán köszöntött be a jó idő, hétvégére 30 fokot várnak.

Zágrábban a 27 fokos időben többen is kiültek a tópartra napozni.

Albániában sokan érzik úgy, hogy a nyarak egyre forróbbak és egyre tovább tartanak. A helyiek arra panaszkodnak, hogy idén sem volt igazi telük.

Sokan örülnek a hőségnek,

a szakértők azonban aggódnak. Az Európai Unió éghajlatváltozást figyelő szolgálata kedden közölte, hogy az idei március volt a valaha mért legmelegebb, amióta rögzítik a hőmérsékleti adatokat. Az elmúlt tíz hónapban mindig megdőlt a melegrekord.

Kapcsolódó tartalom

„Az elmúlt néhány hónap rendkívül meleg volt. Ez még a tudósok figyelmét is felkeltette. Gyakorlatilag 2023 közepe óta minden hónapban megdőltek a hőmérsékleti rekordok. Nyilvánvaló, hogy ennek a klímaváltozás az oka” – mondta egy spanyol meteorológus.

Szakértők abban bíznak, hogy a tavaly nyáron kezdődött El Ninyo éghajlati jelenség hamarosan lecseng, aminek következtében világszerte enyhül az idő.

Kapcsolódó tartalom

Hosszú távon azonban továbbra is jelentős felmelegedésre számítanak a meteorológusok.

Kiemelt kép: EPA/Manuel Lorenzo

Ajánljuk még