Aktuális

A BRFK közölte, miért volt lövöldözés hallható a fővárosban az éjjel

Meghívólevél az illegális bevándorlóknak: elfogadta az Európai Parlament a migrációs paktumot

| Szerző: hirado.hu
Megszavazta az Európai Parlament a migrációs paktumot. Eszerint a tagállamoknak kötelező lesz befogadni illegális bevándorlókat. A magyar kormány a kezdetektől ellenezte a terveket, mert a paktum miatt migránsgettók jönnének létre Magyarországon. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője francia, spanyol, osztrák és lengyel képviselőtársaival közösen bírálta Brüsszel migrációs terveit. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt: Magyarországnak a paktum szerint több mint 3000 illegális migránst kellene fogadnia, vagy kilencmillió forintot kellene fizetnie minden egyes be nem fogadott migráns után.

A baloldali többségű Európai Parlament elfogadta az Európai Unió új migrációs csomagját. Ebben többek között kötelező szolidaritást írnak elő, és elvárják a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását. De azt is kimondják, hogy a tagállamoknak választaniuk kell: vagy befogadnak migránsokat vagy fizetnek, migránsonként 20 ezer eurót. Elemzők szerint a brüsszeli bürokraták mindent megtettek azért, hogy a tervet még az EP-választások előtt áterőszakolják a tagállamokon. Ezzel az lehet a cél, hogy az új összetételű brüsszeli parlament később ne változtathasson a döntésen.

„A migrációs csomag tágra nyitja Európát az illegális migráció előtt”

– jelentette ki Hidvéghi Balázs a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatóján. A fideszes Európai Parlamenti képviselő kiemelte: a jogszabálycsomag az összes olyan rossz, korábban már elbukott, kudarcot vallott javaslatot megismétli és tovább erőlteti, amelyről kiderült, hogy nem működnek és nem nyújtanak megoldást erre a problémára.

Kapcsolódó tartalom

„Megjelenik például az elosztásnak a kérdése, a kvótarendszer, az illegális migránsok szétosztása, sőt a büntetés is azon tagállamok számára, amelyek nem hajlandóak befogadni illegálisan megérkezett bevándorlókat. Nyilvánvaló, hogy ez a rendszer tovább rontaná az így is súlyos migrációs, bevándorlási helyzetet Európában, ez hozzá járulna a migránsgettók létrehozásához és további növekedéséhez” – mutatott rá a Fidesz EP-képviselője.

Ylva Johansson, a bizottság belügyekért felelős tagja (b2), miután az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagját az EP brüsszeli üléstermében 2024. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Az EP-képviselő a csomag hibás intézkedései közé sorolta, hogy az Európai Unió területén belül születne döntés arról, hogy ki maradhatna és ki nem. Hidvéghi Balázs egyúttal kiemelte: ma Európában Magyarországon van az egyetlen olyan rendszer, amely hatékonyan védekezik a migrációs nyomás ellen. A politikus szerint éppen ezért

a brüsszeli törekvések nyílt támadást jelentenek Magyarország ellen.

Azt mondta: elutasítják a migrációs csomagot, és minden körülmények között megvédik Magyarország szuverenitását; nem engedik meg azt, hogy bevándorlóországot csináljanak Magyarországból.

Kapcsolódó tartalom

A sajtótájékoztatón Hidvéghi mellett bírálta a migrációs paktumot Jean-Paul Garraud francia, Jorge Buxadé Villalba spanyol, Harald Vilimsky osztrák és Patryk Jaki lengyel EP-képviselő. A politikusok kifogásolták, hogy ez a csomag inkább menedzseli az illegális migrációt, és nem megoldást nyújt. Nem látják biztosítva, hogy visszaküldik azokat, akik nem jogosultak az EU-ban maradni.

Az Európai Unió migránsgettók létrehozására akarja kötelezni Magyarországot, arra, hogy évente akár több tízezer migránst fogadjon be

– hangsúlyozta korábban Orbán Viktor. A miniszerelnök ugyanakkor leszögezte: a kormány harcolni fog ez ellen, és nem áll szándékában végrehajtani a kvótáról szóló döntést.

A kabinet, a januárban lezárult, szuverenitás védelméről szóló nemzeti konzultációban többek között a migrációról is kikérte a magyarok véleményét. A válaszadók közül

több mint másfél millióan úgy gondolják, hogy nem szabad, hogy migránsgettók jöjjenek létre Magyarországon.

„Ez egy olyan eddigi jogelvek teljes áttörését, a jogállamiság teljes kudarcát jelentő jogi szabályozás, amelyik hosszú távon egészen beláthatatlan következményeket okoz” – hangsúlyozta Bakondi György.

Kapcsolódó tartalom

Problémásnak látja a migrációs paktum intézkedéseit Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy Magyarország kormánya a magyar emberek akaratával és az Alaptörvény előírásaival összhangban nem tartja kivitelezhetőnek a Brüsszelből meghatározott elgondolást.

„Megerősített bennünket a lakosság nagy aránya abban, hogy őriznünk kell a határt és a belső biztonság alapja a határbiztonság és a határbiztonság valamennyi magyar, de valamennyi európai polgárnak is nagyon fontos érdeke”– mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Az Európai Parlament után a tagállamoknak is szavazniuk kell a migrációs paktumról, azonban annak életbe lépéséhez nem kell egyhangúság.

Kiemelt kép: Európai parlamenti (EP-) képviselők kézfeltartással szavaznak az uniós törvényhozás kétnapos brüsszeli plenáris ülésén 2024. április 10-én.MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánljuk még