Aktuális

Jelölni kell a méz származási helyét és a lekvárok cukortartalmát – új uniós élelmiszer-szabályozást fogadtak el

Jelölni kell a méz származási helyét és a lekvárok gyümölcstartalmát – új uniós élelmiszer-szabályozást fogadtak el

Az Európai Parlament (EP) elfogadta az úgynevezett „reggeli irányelvek” módosítását – közölte az EP szerdán.

Az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közleménye szerint az irányelvek felülvizsgálatának célja az volt, hogy a fogyasztók tájékozottabb és egészségesebb döntéseket hozhassanak olyan termékekről, mint a méz, a gyümölcslé, a lekvár és a dzsem.

A Tanáccsal kötött előzetes politikai megállapodás szerint jóváhagyott szabályok előírják, hogy a méz származási országa világosan látható legyen a címkén, ezzel főként a nem uniós országokból származó hamisított méz behozatala ellen szándékoztak fellépni.

Kapcsolódó tartalom

A szabályozás rendelkezik arról is, hogy kialakítsák az uniós méz nyomon követhetőségének rendszerét.

Az új szabályok rendelkeznek a gyümölcslevek cukortartalmának egyértelműbb címkézéséről és új előírásokat vezetnek be a lekvárokban és dzsemekben található gyümölcsökre is.

A jogszabályt a tagállami kormányokból álló Tanácsnak is el kell fogadnia. Azt követően a jogszabályt kihirdetik az EU Hivatalos Lapjában, és 20 nappal később hatályba lép. Az uniós országoknak a hatálybalépést követően két évvel kell alkalmazniuk az új szabályokat – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: lekvárokat kínáló árus a 8. Székely Fesztiválon a budapesti Millenárison, 2022. június 24-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még