Aktuális

Itt visszanézheti Milák Kristóf és Hosszú Katinka nagy visszatérését

Több mint 90 ezer embert evakuáltak már az oroszországi és kazahsztáni áradások miatt

Oroszországban és a szomszédos Kazahsztánban már több mint 90 ezer embert evakuáltak az áradások miatt – közölték kedden a kazah és orosz hatóságok.

A kazah polgári védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hatalmas területű közép-ázsiai ország áradás sújtotta nyugati és északi területeiről mintegy 86 ezer embert mentettek ki és helyeztek biztonságba, köztük 29 ezer gyereket. A víz több mint 3700 házat öntött el.

Kapcsolódó tartalom

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő, aki a napokban az elmúlt 80 év talán legnagyobb természeti katasztrófájaként számolt be az áradásokról, azzal vádolta a helyi hatóságokat, hogy nem készültek fel kellőképpen az árvízhelyzetre.

A kazahsztáni mentési munkálatokon az érintett minisztériumok és a hadsereg állományának 23 ezer tagja dolgozik, emellett több ezer civil önkéntes is részt vesz a munkában.

Az orosz hatóságok 6500 ember kimenekítéséről számoltak be kedden, hozzátéve, hogy az áradás mintegy 10 550 házat érintett az uráli és a szibériai régióban.

Oroszországban az orenburgi régiót sújtotta a legsúlyosabban az árvíz, ahol már múlt csütörtök óta rendkívüli állapot van érvényben. Orenburg város polgármestere szerint az árhullám szerdán tetőzhet. Kurgan és Tyumeny megyében, ahol hétfőn lépett életbe a rendkívüli állapot, szintén rekordmagasságú vízállásra számítanak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Homokzsákokkal erősítenek meg egy gátat az árvíz sújtotta nyugat-kazahsztáni Novoisimszkoje településen 2024. április 8-án. A napokban az oroszországi Urál-hegységben történt gyors hóolvadás miatt hirtelen megemelkedett az Urál folyó szintje, súlyos árvizeket okozva a Kaszpi-tengerig (Fotó: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek kazah minisztériuma)

Ajánljuk még