Aktuális

Szuperkedd jön a Bajnokok Ligájában, döntőnek is beillenek ezek a párharcok

Politikai nagyüzem jön Brüsszelben, ismét Magyarország lesz a célkeresztben

Valóságos politikai nagyüzem várható a héten Brüsszelben, ugyanis az Európai Parlament ülésein ismét Magyarország lesz napirenden. Mindemellett a jelenlegi uniós baloldali többség a migránspaktumot és Ukrajna további finanszírozását is el akarja fogadtatni a képviselőkkel. Szakértők szerint Magyarország komoly támadásokra számíthat ezekben a témákban, ugyanis a magyar kormány nem ért egyet sem a migránspaktummal, sem pedig Ukrajna korlátok nélküli támogatásával.

„Ideológiai támadást indított Brüsszel ellen Orbán Viktor” – írta a Politico. A brüsszeli portál terjedelmes cikkében úgy fogalmaz: a magyar miniszterelnök nem elhagyni, hanem átformálni akarja az Európai Uniót.

„Orbán Viktortól és a jobboldal előretörésétől retteg a Politico” – ezt már a Magyar Nemzet írta.

Szerintük még a brüsszeli portál is elismeri, hogy a júniusi EP-választáson erősödhet a jobboldal, ráadásul ezzel csaknem egy időben kezdődik a magyar soros elnökség is, amelynek fő témája a migráció és az unió balkáni bővítése lehet, Ukrajna támogatása helyett.

A brüsszeli bürokraták láthatóan versenyt futnak az idővel: az Európai Parlament szerdán és csütörtökön tartja egyik utolsó ülését a voksolás előtt.

Kapcsolódó tartalom

Egyebek mellett el akarják fogadtatni a migránspaktumot, amivel a többi között migránsgettókat hoznának létre. De napirenden vannak a háborúpárti előterjesztések és Ukrajna további segélyezése is. Visszatérő elemként pedig a magyar jogállamiságról is vitáznak a képviselők.

Elemzők szerint a bürokraták mindent megtesznek, hogy a nagy vitákat kiváltó javaslatokat még az EP-választások előtt áterőszakolják a tagállamokon, azért hogy azokat egy új összetételű parlament később ne tudja megváltoztatni.

A jogállamisági kérdéseket és eljárásokat nyomásgyakorlásra használja Brüsszel. Erről a Századvég vezető elemzője beszélt az M1-en. Palóc André szerint ennek az az oka, hogy Magyarország és Brüsszel között törésvonalak húzódnak a háború és a migráció kérdésében.

Kapcsolódó tartalom

Az elemző közölte: „Ezek okán látok támadásokat. Az, hogy ennek mi lesz a formája – adott esetben épp jogállamisági eljárás, vagy éppen egyéb, más típusú jelentések és hasonlók – ezek mind-mind csak részletkérdések, ezek eszközök egy nagyobb politikai történetben.”

A Fidesz EP-képviselője is komoly támadásokra számít. Deutsch Tamás a minap arról beszélt: az európai baloldal és a magyar dollárbaloldal  mindent megtesz Magyarország ellen. „A koreográfia ugyanaz, a jól ismert hazugságokra, rágalmakra, mesterkélt ürügyekre építő megfogalmazások, amivel persze megint támadni akarják Magyarországot, a magyar embereket” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülése utáni sajtótájékoztatón az Országházban 2024. március 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Brüsszel nem tudta megfékezni az illegális migrációt, zsarolásra használta az uniós forrásokat, ráadásul a háborúba is belevinné Európát – mondta Európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János hangsúlyozta: Brüsszelben változás kell.

„A változásra azért van szükség, hogy Brüsszel a háború helyett a béke oldalára álljon, azért van szükség a változásra, hogy a gazdasági elszigeteltség és az észszerűtlen, központi tervgazdálkodás helyett a konnektivitást és a versenyképességet helyezzük középpontba. Azért van szükség változásra, hogy csak azokat engedjük belépni az EU területére, akik arra jogosultak” – mutatott rá a miniszter.

Bóka János szerint a magyar uniós elnökség éppen ezeknek a céloknak a megvalósításán fog dolgozni a jövőben is, és 2024 Brüsszelben is elhozhatja a változást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: EPA/OLIVIER HOSLET

Ajánljuk még