Aktuális

Bajnokok Ligája: Revansot vehet egymáson a Barcelona és a PSG

„Egy klasszikus háború lehetősége Európában már nem csak képzelgés”

| Szerző: hirado.hu
Egy klasszikus háború lehetősége Európában már nem csak képzelgés – ezt az unió kül– és biztonságpolitikai főképviselője mondta Brüsszelben. Josep Borrell szerint bár Ukrajna még nem tagja az Európai Uniónak, nem lehet elválasztani az ukrán nép sorsát az unió sorsától. Az elmúlt hetekben egyre több nyugati vezető tett háborúpárti nyilatkozatot az Európai Unióban, amire a magyar kormány úgy reagált: háborús készülődés zajlik.

„Európának fel kell készülnie! Egy nagy intenzitású klasszikus háború lehetősége Európában többé már nem csak képzelgés” – jelentette ki az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden Brüsszelben. Josep Borrell szerint még nagyobb segítséget kell nyújtania Kijevnek, ezért arra fogja buzdítani a tagállamokat, hogy biztosítsák Ukrajna számára a légvédelmi rendszereket.
Azzal, hogy a háborúban álló országot katonailag is támogatni kell, egyre többen értenek egyet Európában.

A német, a francia és a lengyel külügyminiszter múlt héten a Politicóban egy véleménycikkben buzdította fegyverkezésre Európát.

Három lépést fogalmaztak meg, amivel szerintük az európai szövetségesek megmutathatják, hogy készek nagyobb felelősséget vállalni.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajna katonai segítése a múlt heti NATO-tanácsülésen is téma volt. Kiderült, hogy a tagállamok döntő többsége átvenné az ukrajnai fegyverszállítások koordinálását, és 100 milliárd dolláros alapot hozna létre Ukrajna számára.

A NATO vörösvonalakat akar átlépni

– erről az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt a Kossuth Rádióban. Dornfeld László úgy fogalmazott: a katonai szövetség ezekkel a döntésekkel egyre inkább bevonódik a konfliktusba.

„Nincs konszenzus a szárazföldi csapatok Ukrajnába küldésével kapcsolatban, de semmi sem zárható ki” – ezt Emmanuel Macron, francia elnök mondta február végén, miután európai vezetőkkel találkozott Párizsban. A kijelentés kettészakította Európát. Egyesek határozottan ellenzik a tervet, mások viszont egyetértenek vele. Annak ellenére is, hogy egy ilyen döntés – szakértők szerint – eszkalációhoz vezethet.

Kapcsolódó tartalom

Az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint,

ha az unió pénzt és fegyvereket küld Kijevnek, az csak meghosszabbítja a konfliktust.

„Én még olyan háborút nem láttam, ami ne húzódott volna el azáltal, hogy egy külső fél pénzt, meg fegyvereket pumpált bele. Én még nem láttam olyan konfliktust, aminek a lezárása közelebb került volna azáltal, hogy még több fegyver és még több pénz került bele a rendszerbe” – hangsúlyozta Koskovics Zoltán az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője.

Háborús készülődés zajlik Európában

– erről a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára beszélt hétfőn a parlamentben. Dömötör Csaba szerint az Európai Unió békét ígért, de háborúra készül.

„Innentől kezdve ez nem játék. Eddig sem volt az. Már csak azért sem, mert nem késlekedett az orosz válasz sem. Idézem: Moszkva haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra. Ezt üzente Európának egy olyan atomhatalom vezetője, amely már most is háborúban áll, és amely 2022-ben bizonyságát adta, hogy képes a támadásra” – magyarázta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

Dömötör Csaba: leszögezte: minden lehetőséget meg kell ragadni és

minden követ meg kell mozgatni annak érdekében, hogy Európa és a mi térségünk ne legyen újra háború színtere.

Az államtitkár kiemelte: nem szabad megengedni, hogy ebbe Magyarországot is belerángassák.

Kiemelt kép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. október elsején. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Ajánljuk még