Aktuális

Itt követheti élőben a teljes napfogyatkozást!

Vízkorlátozást vezetnek be a szárazság miatt Bogotában

Vízkorlátozás lép életbe a héten Bogotában az El Nino időjárási jelenség okozta aszály és a víztározók szintjének negyven éve nem tapasztalt alacsony állása miatt – jelentette be hétfőn Carlos Galan, a kolumbiai főváros polgármestere.

A főváros vízellátásának hetven százalékát adó Chingaza tározó szintje 17 százalék alá csökkent, amire az elmúlt negyven évben nem volt példa. „Most egy csepp vizet sem pazarolhatunk el Bogotában” – hangoztatta Carlos Galan egy sajtótájékoztatón, és hozzátette, hogy az intézkedéseket a korlátozások mielőbbi feloldásának vagy csökkentésének érdekében hozták meg.

A víztakarékossági intézkedések keretében Bogotát kilenc zónára osztották, és minden egyes zónában 24 órára felfüggesztik a vízellátást. Az első egynapos szünet április 11-én, csütörtökön kezdődik – tette hozzá a polgármester. A vízadagolási terv tíznaponta ismétlődik, és kéthetente újraértékelik a zónákban mért adatokat – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A vízkorlátozást az agglomerációban lévő tizenegy helységre is kiterjesztik, így a megszorító intézkedések összesen legalább kilencmillió embert érintenek. A Kolumbiában tavaly év végén megjelent El Nino jelenség hőséget és szárazságot hozott magával, országszerte erdőtüzeket okozott, és rekordalacsony szintre csökkentette a víztározók szintjét.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Ajánljuk még