Aktuális

Itt követheti élőben a teljes napfogyatkozást!

Új épületet kapott az iráni konzulátus Damaszkuszban a korábbi lerombolása miatt

Új épületet kapott az iráni konzulátus Damaszkuszban azután, hogy a korábbit lerombolták egy légitámadásban – jelentette hétfőn a helyszínről az AFP francia hírügynökség fotoriportere.

Az új konzulátust Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter avatta fel, szíriai kollégája, Fejszál Mekdad társaságában. Az épület a lerombolttól néhány tíz méterre van a Mezzeh negyedben, amelyben a nagykövetségek és az ENSZ irodái találhatók. Az április 1-jei légitámadásban tizenhat ember halt meg, közöttük a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat hét tagja, ketten közülük magas rangú tisztek.

Kapcsolódó tartalom

A szíriai rendszert támogató Teherán bosszúval fenyegeti Izraelt a légitámadás és a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborúja miatt, amelyet az utóbbi október 7-i terrortámadása váltott ki. Az iráni diplomácia vezetője Ománból érkezett Damaszkuszba. Omán közvetítő szerepet játszik Irán és a Nyugat között.

Amirabdollahiánt a média szerint fogadja Bassár el-Aszad szíriai elnök, majd közös sajtóértekezletet tart Mekdaddal. Az al-Vatan című lap úgy értesült, hogy a tárgyalások fő témája az április 1-jei légitámadás lesz.

Kapcsolódó tartalom

Izrael egybehangzó becslések szerint már több száz légicsapást hajtott végre Szíriában Irán-barát csoportok és iráni katonai célpontok ellen az ottani belháború 2011. évi kezdete óta.

Kiemelt kép: Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter megcsókolja a Koránt, amint iráni partnerével, Hoszein Amirabdollahiánnal részt vesz Irán új damaszkuszi konzulátusának megnyitóünnepségén (Fotó: MTI/AP/Omar Sanadiki)

Ajánljuk még