Aktuális

Visszaállítaná a halálbüntetést a szerb elnök, miután brutálisan megöltek egy kétéves kislányt

Robert Fico élesen bírálta a szlovák legfelsőbb bíróság két tagját

Élesen bírálta a szlovák legfelsőbb bíróság két tagját, és fegyelmi eljárás megindítását javasolta velük szemben Robert Fico kormányfő hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök szerint – akit a közszolgálati TASR hírügynökség idézett – a két bíró, Juraj Kliment és Peter Stift több alkalommal is jogsértéseket követett el, egyebek mellett jogosulatlan döntések meghozatalával, valamint a büntető rendtartás rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyásával.

Robert Fico ezzel kapcsolatban rámutatott: ezeket a jogsértéseket már az alkotmánybíróság is többször felrótta a két érintettnek.

A kormányfő egyúttal felszólította a legfelsőbb bíróság elnökét, Ján Sikutát, valamint a bírói tanács elnökét, Ján Mazákot, hogy indítványozzanak fegyelmi eljárást Kliment és Stift ellen.

„Az egyedüli, amit ebben az esetben tehetnek, az az, hogy indítványozzák, hogy fegyelmi eljárás keretében olyan döntés szülessen, amely megfosztja bírói funkciójuktól Stiftet és Klimentet” – jelentette ki. Úgy vélte, Kliment és Stift „politikailag motivált bírók” akik a múltban a „legérzékenyebb kérdésekben” hoztak önkényes döntéseket.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő példaként saját tanácsadójának, Marek Para ügyvédnek a korábbi vizsgálati fogságba vételét említette, amely döntést később az alaptörvénnyel ellentétesnek mondta ki az alkotmánybíróság.

Fico bírálatára a legfelsőbb bíróság közleményben reagált, ebben azt írták: a testület elnöke, Ján Sikuta ebben az ügyben is ugyanúgy jár majd el, mint az alkotmánybíróság más – a legfelsőbb bíróság döntéshozatalát érintő – megállapításainak esetében, vagyis miután részletesen megismerkedett a kérdéssel, megfontolja a további lépések lehetőségét.

Kiemelt kép: Robert Fico (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Ajánljuk még