Aktuális

Itt követheti élőben a teljes napfogyatkozást!

Ritka kozmikus jelenség: elkezdődött a teljes napfogyatkozás

Ritka kozmikus jelenségben, a teljes napfogyatkozásban gyönyörködhetnek az amerikai kontinens lakói. A hétfői csillagászati esemény azért egyedülálló, mert több mint 31 millióan élnek abban a sávban, amelyből a jelenség látható. Egyes helyeken több mint négy percen át tart a teljes sötétség.

Kapcsolódó tartalom

A legjobb helyeket keresték az emberek Mexikó csendes-óceáni partján. A hétfői teljes napfogyatkozást várták. Az égi jelenség Mazatlán strandjánál éri el az amerikai földrészt.

„Ez az első hely a kontinensen, amelyre a Hold árnyéka vetülni kezd. A Csendes-óceán felől érkezik, és itt láthatjuk először, ahogy sötétbe borul a Nap” – magyarázta az amerikai űrkutatási hivatal csillagásza.

Lázasan készülődtek Texasban is. A Hold árnyéka ugyanis itt lép be az Egyesült Államokba. A dallasiakat főleg a felhős ég aggasztotta.

„Olyanok lesznek a felhők, mint a fátyol, áttetszők. Nem, nem ideálisak a látási viszonyok, de nem is borul be teljesen az ég” – mondta Heather Abbleby, a Dallasi Egyetem csillagászprofesszora.

Dallasban napfogyatkozás-hétvégét is hirdettek: a szervezők olyan fényvédő szemüvegeket osztogattak, amelyekkel biztonsággal lehet a Napba nézni.

Nagyjából másfél évente látható teljes napfogyatkozás a Föld valamely pontjáról.

Ilyenkor a Hold közvetlenül a Föld és a Nap közé kerül, és egy időre sötétségbe borítja a bolygó egy-egy területét. Az április 8-ai napfogyatkozás azért egyedülálló, mert három ország: Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada számos nagyvárosából is több mint 31 millió ember élvezheti.

Kapcsolódó tartalom

A holdárnyék áthalad délnyugatról északkelet felé. Egy átlagosan 183 kilométer széles sávból látható majd a teljes napfogyatkozás. A sötétség egyes helyeken több mint négy percen át tart.

„Szabad szemmel a Napba nézni hihetetlenül veszélyes. Az UV-sugárzás súlyosan károsíthatja a szemet. Aki közvetlenül akarja látni a napfogyatkozást, csak fényvédővel tegye”

– figyelmeztetett Jake Foster, a greenwichi obszervatórium csillagásza.

A Niagara partján is letáboroztak az emberek. A Hold Mexikóban délelőtt 11-kor – magyar idő szerint este nyolckor kezdett árnyékot vetni, Dallast pedig magyar idő szerint háromnegyed kilenckor éri el. A napfogyatkozás az amerikai kontinenst negyed hatkor, vagyis magyar idő szerint háromnegyed tízkor hagyja el.

Ide kattintva követheti a teljes napfogyatkozást:

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még