Aktuális

Csőtörés miatt lezárták a XVI. kerületi Veres Péter utat, több BKK-járat nem közlekedik

Népszámlálás kezdődött Moldovában

Általános nép- és lakásszámlálás kezdődött hétfőn Moldovában – közölte a helyi statisztikai hivatal.

A tájékoztatás szerint július 7-ig több mint négyezer számlálóbiztos indul útnak, hogy adatokat gyűjtsön olyan társadalmi ismérvekről, mint az életkor, a nemi és etnikai hovatartozás, iskolai végzettség, foglalkozás és az életkörülmények, például az ivóvízellátás, fűtés, szennyvízelvezetés. A népszámlálást a korábbiaktól eltérően elektronikusan végzik, ami lehetővé teszi az adatok azonnali továbbítását a központi adatbázisba.

Legutóbb 2014-ben tartottak népszámlálást Moldovában. Az akkori adatok szerint a 33,8 ezer négyzetkilométer területű országban a lakosság száma – az el nem ismert szakadár Dnyeszteren túli területet nem számítva – tíz év alatt mintegy 8,8 százalékkal, 3,3 millióról 2,9 millióra csökkent. A népesség 63,1 százaléka volt munkaképes korú, a nyugdíjasok aránya pedig 18,5 százalékot tett ki, szemben a 2004-es 14,8 százalékkal.

A megkérdezettek 75,1 százaléka moldovainak, 7 százaléka románnak, 6,6 százaléka ukránnak, 4,6 százaléka gagauznak, 4,1 százaléka orosznak, 1,9 százaléka bolgárnak és 0,3 százaléka romának vallotta magát.

Kapcsolódó tartalom

A statisztikai hivatal korábbi adatai azt mutatták, hogy 1989-ben Moldova lakossága – a Dnyeszteren túli területet nem számítva – 3,6 millió fő volt. A szakértők szerint a demográfiai helyzet javulhat, ha megszűnik a kivándorlás, újraindul a természetes népességnövekedés, és javul az életszínvonal.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a munkanélküliség miatt csaknem minden harmadik munkaképes lakos távozott az országból, többségük Oroszországban és az Európai Unióban telepedett le – írta beszámolójában a TASZSZ orosz hírügynökség.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még