Aktuális

Visszaállítaná a halálbüntetést a szerb elnök, miután brutálisan megöltek egy kétéves kislányt

A gagauz vezető bejelentette, Chisinau csapatokat vezényelhet a moldovai gagauz autonóm területre

Chisinau csapatokat vezényelhet a moldovai gagauz autonóm területre, és megszüntetheti autonómiáját, ha az kikiáltja a függetlenségét – nyilatkozott hétfőn Jevgenyija Gucul, a terület vezetője.

Múlt pénteken Gucul azt mondta, az autonóm terület kilép Moldovából, ha Chisinau úgy dönt, hogy elindul a Romániával való egyesülés útján. Szavaival Marcel Ciolacu román miniszterelnök kijelentésére reagált, miszerint „Moldovában románok élnek”.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez esetben nemcsak Chisinau, de a moldovai hatóságok intézkedéseit felügyelő Bukarest is válaszlépéseket fog tenni” – jelentette ki.

„A válaszok nagyon különbözők lehetnek:

a hangzatos, fenyegető nyilatkozatoktól kezdve a csapatok bevonulásáig és a gagauz autonómia feloszlatásának kísérletéig” – nyilatkozott a politikus az orosz állami Egyes Csatorna műsorában.

Kapcsolódó tartalom

Gucul megjegyezte, hogy az autonóm terület hatóságai minden forgatókönyvre készen állnak. „Gagauzia szilárdan támaszkodik a 2014-es népszavazás eredményére, a különleges jogállásról szóló törvényre, a gagauz törvényekre és régiónk alkotmányos jogaira” – tette hozzá.

A 134 ezer lakosú autonóm területet túlnyomó többségben az altáji török népekhez tartozó, de ortodox keresztény vallású gagauzok lakják.

Gagauzia vezetője úgy véli, hogy Moldova esetleges egyesülése Romániával halálos csapás lenne Moldovára, a moldovai nyelvre és kultúrára nézve.

Ez a halált jelentené Moldovának. A moldovai nyelvnek, a moldovai kultúrának, a moldovai etnikumnak” – fejtette ki az orosz televízió adásában. Gucul szerint Moldovában vannak olyan politikai pártok, amelyek az önálló moldovai állam megszüntetését igyekeznek előmozdítani.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

Ajánljuk még