Aktuális

Kigyulladt kamion miatt megállították a forgalmat az autópályán

Az ukrán hírszerzés tagadja, hogy Ukrajnának köze lenne a zaporizzsjai atomerőműben történt incidensekhez

Ukrajnának semmi köze a zaporizzsjai atomerőműben vasárnap történt incidensekhez – jelentette ki vasárnap Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője.

A nap folyamán a két éve orosz ellenőrzés alá került nukleáris létesítmény vezetése közölte, hogy drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját.

„Ukrajnának semmiféle fegyveres provokációhoz nincs köze az Oroszország által illegálisan megszállt zaporizzsjai atomerőmű területén”

– hangoztatta Juszov, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

„Az ukrán atomerőmű területén elkövetett orosz támadások, ideértve az utánzott támadások (…) a megszállók jól ismert törvényszegő gyakorlatai” – állította Juszov.

Kapcsolódó tartalom

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az X-en arról írt, hogy a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült.

„Egy áldozatot jelentettek.

A hatos blokk nukleáris biztonsága nem sérült, ez azonban komoly incidens, amely alááshatja a reaktor szigetelő rendszerének épségét” – írta Grossi hozzátéve, hogy a NAÜ helyi stábja szerint három „közvetlen találatra” volt példa ilyen épületekben.

Grossi nyomatékosan felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amellyel veszélyeztetnék a nukleáris létesítmények védelmét szolgáló alapelveket. Hangsúlyozta: az ilyen jellegű meggondolatlan támadások jelentősen növelik egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ajánljuk még