Aktuális

Kigyulladt kamion miatt megállították a forgalmat az autópályán

Megfeszített munka a földön és a levegőben – turisták életét mentették meg magyar katonák Bosznia-Hercegovinában

Életet mentettek a magyar katonák Bosznia-Hercegovinában. Hajnalban a Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR segítségét. A nemzetközi misszió egyik helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal indult a keresésükre, és egy hegycsúcson meg is találták a turistákat, akiket kimentettek, majd magyar szakemberek folytatták a sérültek ellátását. Az EUFOR-t jelenleg magyar parancsnok vezeti.

Naphosszat állnak készenlétben, gyakorlatoznak vagy vesznek részt bevetésen az EUFOR békefenntartó katonái Bosznia-Hercegovinában. A missziónak 400 magyar katona is tagja. Ők egyebek mellett a helikopteres alegységben – légi kutató – mentőként dolgoznak és a tűzszerész csoportban tevékenykednek. Olyan szintre fejlesztették tudásukat, hogy mostanra bármilyen körülmények között meg tudnak közelíteni egy-egy helyszínt, és képesek stabilizálni a súlyos sérültek állapotát.

Kapcsolódó tartalom

Ez történt szombat hajnalban is, amikor két embert mentettek meg a magyar katonák részvételével. A balkáni misszió a bosznia-hercegovinai biztonsági minisztériumtól kapott egy segélyhívást, ami szerint két német turista eltévedt a hegyekben.

A csapat azonnal a keresésükre indult egy helikopterrel, fél óra múlva meg is találták az eltűnteket, akiket azonnal elláttak.

A kimenekített turistákat gyakorlatilag helikopterrel ide a katonai táborunkba szállítottunk, akik a kihűlés határán voltak, elsődleges ellátásban részesültek az orvosaink által, már kint a helyszínen, illetve helikopteren, majd a táborba történő beszállítást követően a tábori kórházunkban folytattuk az orvosi szakellátásukat” – mondta Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea Nemzetközi Katonai Művelet parancsnoka.

A mentésben a magyarok mellett holland és olasz katonák is segédkeztek.

Magában a végrehajtási folyamatban is egy többnemzeti együttműködés valósult meg” – tette hozzá a parancsnok.

Közösségi oldalán gratulált és köszönte meg a magyar katonák munkáját a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki a posztban név szerint felsorolta a mentésben és ellátásban részt vett magyar szakembereket és katonaorvosokat. A kép mellé azt írta:

büszkék vagyunk helytállásukra!

A honvédelmi minisztérium közleményben is írt a mentésről. Úgy fogalmaztak: a mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei, köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzetének összehangolt és professzionális szolgálata adta.

Kiemelt kép: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Ajánljuk még