Aktuális

Átszakadt egy gát, folyik a lakosok evakuálása

Átszakadt egy gát, folyik a lakosok evakuálása

Átszakadt egy gát az oroszországi Orenburgi terület második legnagyobb városában, Orszkban pénteken; a helyi katasztrófa-elhárítás szerint folyik a lakosok evakuálása.

A TASZSZ orosz állami hírügynökségnek a rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozó jelentése szerint az Ural-hegységben fekvő, 230 ezer lakosú városban a gátszakadás következtében hozzávetőleg 4200 házat is eláraszthat a víz, amelyekben megközelítőleg 11 ezren laknak.

A helyi katasztrófa-elhárítás közölte, hogy dolgoznak a lakosok kimenekítésén és a gát megerősítésén a Moszkvától 1800 kilométerre keletre, a kazah határ közelében fekvő városban.

Kapcsolódó tartalom

A terület székhelyén, Orenburgban több mint 300 lakóházat és 750 telket öntött el eddig a megáradt Ural folyó vize – közölte Telegram-csatornáján a város polgármestere, Szergej Szalmin. A polgármester szerint a helyzet válságos. Egy nap alatt 91 centiméterrel emelkedett az Ural vízszintje. Már több mint 350 házat és 750 telket öntött el az ár – tette hozzá.

Az Orenburgi területen szükséghelyzetet rendeltek el – közölte a minisztérium. Az elmúlt napokban 3500 embernek nyújtottak segítséget országszerte az árvizek miatt. Az orenburgin kívül más uráli régiókban, valamint Kazahsztán határ menti vidékein is áradások pusztítanak.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Bahiai polgári védelem/Diego Santos)

Ajánljuk még