Aktuális

Orbán Viktor megérkezett Bosznia-Hercegovinába

Megérkezett az első felvétel a vízbe omlott baltimore-i hídról

| Szerző: hirado.hu
A Francis Scott Key híd szétroncsolt maradványai láthatók a Patapsco folyó fenekén a kedden közzétett felvételeken. A híd felismerhetetlennek tűnik a 3D-s fotón, ahogy a csatorna sötét vizében fekszik.

Az amerikai haditengerészet által készített képekből térképeket készítenek, amelyek segítenek a búvároknak eligazodni a helyszínen, ahol a látótávolság mindössze 30–60 centiméter közé korlátozódik. A tisztviselők szerint a hajó orránál nyugvó több ezer tonna acél és beton eltávolítása lesz a szétszerelési művelet egyik legbonyolultabb része.

A roncsokat egyenként emelik ki darukkal, és minden kiemelés után a búvárok átvizsgálják és felmérik a területet.

Március 26-án hajnalban, amikor a szingapúri zászló alatt közlekedő konténerhajó meghibásodást jelzett, percek múlva bekövetkezett a tragédia. A hajó nekiütközött a Francis Scott Key híd pillérének, aminek következtében az átkelő nagy része leomlott. A hatóságok az utolsó pillanatban lezárták a forgalmat a hídon, de a szerencsétlenségnek így is vannak halálos áldozatai.

Két ember holttestét megtalálták, négyen azonban nem kerültek elő, a hatóságok szerint az acél- és betonhalmok temethették be az áldozatokat, ezért a keresésüket egyelőre leállították. Két embert nem sokkal az omlás után mentettek ki, egyikük súlyosan megsérült, a másik pedig visszautasította az ellátást. Mind a nyolc áldozat a hídon lévő kátyúk kijavításán dolgozó építőbrigád tagja volt.

A Synergy és a Grace Ocean, a hajó tulajdonosai hétfőn bírósági beadványt nyújtottak be, hogy korlátozzák jogi felelősségüket, ami rutinszerű, de fontos eljárás az amerikai tengerjog alapján peresített ügyekben. Egy marylandi szövetségi bíróság fogja végső soron eldönteni, hogy ki a felelős a katasztrófáért.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még