Aktuális

Fáklyákat gyújtottak és székeket dobáltak a rendőrökre a drukkerek a stadionban

A magas kőolajárak miatt leállítja stratégiai készletének feltöltését az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok kormánya átmenetileg leállította az ország stratégiai kőolajkészlete feltöltésének folyamatát a magas olajárak miatt szerdán.

Az energiaügyi minisztérium bejelentette, a növekvő árak mellett nem indítja el a beszerzési eljárást, miközben elkötelezett marad a stratégiai kőolaj tartalék (Strategic Petroleum Reserve) feltöltése mellett.

Kapcsolódó tartalom

A minisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy az „adófizetők érdekét szem előtt tartva nem történik meg az augusztus-szeptemberi időszakra tervezett beszerzés”, és akkor folytatódik, amikor a piaci feltételek lehetővé teszik. Azt is hozzátette, hogy korábban már történtek lépések a készlet visszapótlása érdekében, amelyek „jó üzletnek bizonyultak az amerikai adófizetők számára”.

A Biden-adminisztráció március közepén közölte, hogy 3 millió hordót betárolására készül a Louisiana állambeli Bayou Choctaw létesítményben, amely egyike a négy meghatározó tárolónak.

Az amerikai stratégiai készletekben tárolt kőolaj mennyisége történelmi mélyponton van, jelenleg 363,6 millió hordót tartalmaz, több mint 40 százalékkal kevesebbet a kormány hivatalba lépésének időpontjához, 2021. januárjához képest. Joe Biden felhatalmazásával 2021-ben és 2022-ben a magas üzemanyagárak leszorítása érdekében hozzáférhetővé tették a stratégiai készletek csaknem felét.

Kapcsolódó tartalom

A visszatöltésről szóló márciusi bejelentéskor az Egyesült Államokban irányadó hordónkénti piaci ár 79 dollár körül volt, miközben szerdán meghaladta a 85 dollárt.

Ezzel párhuzamosan az üzemanyagok ára is emelkedett. Országos átlagban egy gallon benzin ára szerdán csaknem 3,55 dollár volt, amely 7-8 százalékkal haladja meg az egy hónappal korábbi szintet.

A normál üzemanyag ára 2022. júniusában történelmi rekordot ért el, amikor gallononként átlagosan több mint öt dollárba került, miközben a koronavírus-járványt megelőző időszakban 2,6-2,8 dollár között mozgott.

Ajánljuk még