Baleset

Videón, ahogy turistabusz ütközött villamossal Budapesten

Törökországban a kurdbarát párt jogi úton megtámadta megválasztott polgármestere mandátumának érvénytelenítését

A törökországi kurdbarát DEM párt a legfelsőbb választási tanácsnál megtámadta szerdán azt a döntést, amelynek értelmében a választási hatóságok az előző nap a keleti Van városban – a kurdok szerint önkényesen – elvették a DEM megválasztott polgármesterének mandátumát, és azt odaadták annak a jelöltnek, akit Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelölt és a szavazáson másodikként végzett.

A Van tartományi választási bizottság döntésének megsemmisítését kértük” – jelentette be a DEM párt (Népek Egyenlőségének és Demokráciájának Pártja, korábban HDP) sajtóközleményében.

Kapcsolódó tartalom

Abdullah Zeydant vasárnap a szavazatok 55,48 százalékával választották meg ebben az iráni határhoz közeli, többségében kurdok lakta városban, szemben a kormányzó AKP 27,15 százalékos eredményével.

A DEM, amely a harmadik legnagyobb politikai erő a parlamentben, elítélte a választási bizottság döntését, mert szerinte törvényellenes, hogy kevesebb mint 48 órával a választás előtt emeltek törvényességi kifogást Zeydan jelöltségével szemben.

Zeydan megválasztásának érvénytelenítése dühöt váltott ki a kurd többségű régiókban és hatására erőszakba torkolló tüntetések voltak sok helyen egészen Isztambulig. Van városban az incidensek az éjszakába nyúlóan folytatódtak, a helyi média által közvetített képek szerint a tiltakozók több helyen tüzet gyújtottak az utcán. Van prefektúrája 15 napra betiltott minden tömegmegmozdulást, valamint a valószínűleg illegális gyülekezésben részt venni akaró csoportok vagy személyek beutazását a tartományba.

Mintegy kilencven embert vettek őrizetbe Vanban és hat másik városban, mert ”engedély nélküli felvonuláson vettek részt, terrorszervezetet éltető jelszavakat skandáltak, köveket dobáltak a rendfenntartó erőkre” – közölte szerdán Ali Yerlikaya török belügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

A török kormány azzal vádolja a DEM pártot, hogy kapcsolatban áll a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amit a DEM tagad. Zeydant 2015-ben, képviselővé választását követően hat évre bebörtönözték azzal a váddal, hogy részt vett a PKK tagjainak temetésén.

A 2019-ben megválasztott kurdbarát polgármesterek közül mintegy ötvenet a hatóságok megfosztottak hivataluktól, és az állam nevezett ki a helyükre adminisztratív ügyintézőt.

Ajánljuk még