Aktuális

Kisteherautó és kamion ütközött, hatalmas a torlódás az M1-esen

A zimbabwei elnök országos katasztrófahelyzetet hirdetett az aszály miatt

Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök szerdán országos katasztrófahelyzetet hirdetett, mivel a súlyos aszály miatt veszélybe került az ország élelmiszerellátásának biztonsága.

A hararei államfői hivatalban elmondott beszédében kormányzati adatokra hivatkozva kiemelte, hogy az országban idén több mint 2,7 millió ember nézhet szembe az éhezéssel. Hozzáfűzte: a kormány azon dolgozik, hogy az élelmiszerellátás problémáit megoldja.

„Elsődleges cél az élelem biztosítása minden zimbabwei számára”

– jelentette ki az elnök, aki szerint Zimbabwénak több mint 2 milliárd dollárra (731 milliárd forintra) van szüksége a különböző intézkedésekhez.

Az elnök kiemelte, hogy az El Nino időjárási jelenség miatt az ország területének 80 százalékán a megszokottnál kevesebb csapadék hullott. A gabonatermés ezért nem fedezi az ország szükségleteit, a hiányzó gabonamennyiséget közlése szerint gabonaimporttal tudják áthidalni.

Idén már Malawi és Zambia is országos katasztrófahelyzetet jelentett be a súlyos szárazság miatt. Az Afrika déli részét sújtó aszály válságos méreteket öltött, nyugaton Botswana és Angola, keleten pedig Mozambik és Madagaszkár lakóit is éhezés fenyegeti.

A humanitárius szervezetek, köztük ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) felszólította az adományozókat, hogy nyújtsanak több segítséget.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még