Baleset

Frontálisan ütközött egy autó és kisteherautó: egy ember meghalt, hárman megsérültek

A török legfelsőbb választási tanács megerősítette a kurdbarát párt választásokon győztes egyik polgármesterjelöltjét

A török legfelsőbb választási tanács (YSK) szerdán megerősítette a kurdbarát DEM párt helyhatósági választásokon győztes polgármester jelöltjét a keleti Van városban, megváltoztatva egy alsóbb szintű választási hatóság döntését, amellyel megfosztották mandátumától Abdullah Zeydant és a voksoláson második helyen végzett kormánypárti jelöltnek juttatták a posztot – közölte az Anadolu állami hírügynökség.

A DEM párt megtámadta az alsóbb szintű választási hatóság döntését. Nagyvárosokban tüntetések is kezdődtek, a rendőrség többeket előállított és helyenként összetűzött a tiltakozókkal.

A kurdbarát párt üdvözölte a YSK döntését. Az X-en közzétett bejegyzésben a politikai erő egyebek között a kurd nép, támogatói és a demokratikus társadalom ellenállásának tulajdonította győzelmét az ügyben.

Kapcsolódó tartalom

Abdullah Zeydant vasárnap a szavazatok 55,48 százalékával választották meg az iráni határhoz közeli, többségében kurdok lakta városban, szemben a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjének 27,15 százalékos eredményével.

A török kormány azzal vádolja a DEM pártot, hogy kapcsolatban áll a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amit a DEM tagad. Zeydant 2015-ben, képviselővé választását követően hat évre bebörtönözték azzal a váddal, hogy részt vett a PKK tagjainak temetésén. Az Anadolu szerint a regionális választási hatóság is arra hivatkozott, hogy Zeydan büntetett előéletű és emiatt nem is indulhatott volna jelöltként.

A 2019-ben megválasztott kurdbarát polgármesterek közül mintegy ötvenet a hatóságok megfosztottak hivataluktól, és az állam nevezett ki a helyükre adminisztratív ügyintézőt.

Kiemelt kép: Az emberek tiltakoznak az ellenzéki párt újonnan megválasztott polgármestere, Abdullah Zeydan mandátumának visszavonásáról szóló döntés ellen a kelet-törökországi Vanban, 2024. április 3-án. (Fotó: EPA/Metin Yoksu)

Ajánljuk még