Baleset

Videón, ahogy turistabusz ütközött villamossal Budapesten

A lengyel gazdaszervezetek képviselői ülősztrájkot kezdtek az agrárminisztérium székházában

Negyvennyolc órásnak bejelentett ülősztrájkot kezdtek szerdán az agrárminisztérium varsói székházában a lengyel gazdaszervezetek képviselői. A tüntetők azt akarják, hogy követeléseikről személyesen Donald Tusk kormányfővel tárgyalhassanak.

A tiltakozók a Czeslaw Siekerski mezőgazdasági miniszterrel kedd este folytatott megbeszélés után döntöttek úgy, hogy nem hagyják el a székházat – közölte szerda reggel a Radio Wnetnek nyilatkozva Tomasz Obszanski, a legnagyobb szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozatának (SRI) elnöke.

Kapcsolódó tartalom

Mint Obszanski beszámolt róla, a tárgyalásokra Siekierski hívta meg a gazdákat azzal kapcsolatban, hogy március 20-án a kelet-lengyelországi Rzeszówban a miniszter előzetes megállapodást írt alá több agrárszervezet képviselőivel azokról a lépésekről, amelyeket a kormány a mezőgazdaságot érő problémák megoldása érdekében tenne.

Az egyik lépés az lenne, hogy leállítanák a korábban behozatali embargó alá került ukrán termékek lengyelországi tranzitját is. A megállapodás az eladott lengyel gabona után fizetendő állami támogatásról is szólt, valamint az európai uniós zöld megállapodás módosítását illető lengyel követelésekről.

A keddi megbeszélés során viszont kiderült, hogy a rzeszówi megállapodás teljesítése érdekében a kormányoldal nem tett semmit – fogalmazott Obszanski. „Nincs tranzitleállítás, nincs gabonatámogatás, igazából semmi sincs, csak káosz” – jelentette ki. Úgy látta: Siekierski a kormányon belül magára maradt, nem rendelkezik olyan hatáskörrel és olyan eszközökkel, amelyek lehetővé tennék a problémák megoldását.

Kapcsolódó tartalom

A gazdák ezért konkrét döntések meghozatalára és Donald Tusk kormányfőre várnak a minisztériumban – erősítette meg a SRI elnöke.

Malgorzata Ksiazyk, az agrárügyi tárca szóvivője a PAP hírügynökségnek megerősítette: továbbra is a minisztérium épületében vannak az ülősztrájk résztvevői, de „jelenleg semmilyen hivatalos tárgyalás nem folyik velük.

A mezőgazdasági tárca kedd esti közleménye szerint a rzeszówi megállapodás foglaltak jelentős része megvalósult, egy sor lépés viszont tárcaközi egyeztetést és egyéb eljárást igényel, ami lassítja az ígéretek teljesítését.

A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak és az ukrajnai határátkelők blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még