Aktuális

Botswana megfenyegette Berlint: 20 ezer elefántot küldenének Németországba

Megalakult Portugáliában Luís Montenegro miniszterelnök kisebbségi kormánya

Megalakult kedden Portugáliában Luís Montenegro miniszterelnök kisebbségi kormánya.

A jogászból lett politikus és konzervatív kabinettjének 17 tagja a lisszaboni Ajuda Palotában tették le hivatali esküjüket Marcelo Rebelo de Sousa elnök előtt.

Az első kormányülést már szerdára kitűzték. Luís Montenegro felszólította az ellenzéket, hogy engedje dolgozni az új kormányt. „Reménytelve tekintünk a jövőbe” – jelentette ki az 51 éves kormányfő.

A kisebbségi kormány első megmérettetése másfél hét múlva várható a kormányprogramról szóló parlamenti szavazáson.

Amennyiben Luís Montenegro kudarcot vall a szavazáson, úgy újabb előrehozott választás várható.

A jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) nyerte ugyan a március 10-i előrehozott parlamenti választásokat, Portugáliában maga mögé utasítva a több mint nyolc éven át kormányzó baloldali Szocialista Pártot (PS), az abszolút többséget azonban nem sikerült elérnie.

Kapcsolódó tartalom

Az AD 80 képviselővel rendelkezik a 230 fős parlamentben. Rebelo de Sousa áéllamfő ennek ellenére Luís Montenegrót bízta meg kormányalakítással.

A választás egyik nagy nyertese az André Ventura vezette jobboldali Chega (Elég!) párt,

amely az addigi 12-ről 50-re tudta növelni képviselői számát, s ezzel a harmadik legerősebb politikai erővé lépett elő António Costa volt miniszterelnök szocialistái után.

Luís Montenegro kizárta az együttműködést a Chegával. Mindemellett a konzervatívok és szocialisták nagykoalíciója is kizártnak számít az áthidalhatatlan ellentétek miatt.

Kiemelt kép: a hivatalából távozó António Costa portugál miniszterelnök Luis Montenegrót, a jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) jelöltjeként kinevezett új kormányfőt fogadta a lisszaboni hivatalos miniszterelnöki rezidencián, a Sao Bento-palotában (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga)

Ajánljuk még