Aktuális

Deutsch Tamás: Összeállt a Fidesz–KDNP EP-listája

Maradnak a csillagok és sávok, eltűnhetnek az LMBTQ-zászlók az amerikai nagykövetségekről

| Szerző: hirado.hu
Nem lehet ezentúl kitűzni az LMBTQ-zászlót az Egyesült Államok nagykövetségein – értesült a Fox News. Az amerikai hírcsatorna szerint a kormányzati intézmények működőképességét is biztosító, 1200 milliárd dolláros törvénycsomag elfogadását lehetővé tevő kompromisszum része ez a republikánusok által régóta szorgalmazott rendelkezés. A Fehér Ház a CBS News szerint közölte, hogy keresni fogja a módját az újabb tilalom visszavonásának.  

A  szivárványos zászlók kitűzése az amerikai nagykövetségekre

évek óta vita tárgyát képezi a demokraták és a republikánusok között

– emlékeztet a Fox News.

Fogást találtak az NGO-kon is

A most deklarált tilalom szeptember 30-áig, a 2024-es pénzügyi év végéig érvényes.

Kapcsolódó tartalom

A Joe Biden elnök nyilatkozatában kétpárti finanszírozási törvénynek nevezett csomag „befektet az amerikai emberekbe, megerősíti gazdaságunkat és nemzetbiztonságunkat”, emellett, mint Biden fogalmazott, kompromisszumot is jelent. Az amerikai kongresszus szenátusa által elfogadott törvénycsomaggal sikerült elhárítani a szövetségi minisztériumok és az amerikai kormányzat intézményeinek leállását.

Mike Johnson házelnök szerint

az elfogadott költségvetési előirányzat fontos republikánus célokat tartalmaz,

közöttük egyes kormányzati kiadások csökkentését vagy bizonyos támogatások megvonását a nem kormányzati szervezetektől, avagy NGO-któl.

A törvénycsomag 1012 oldalas, a republikánus törvényhozók szemléletét tükröző szövege kimondja, hogy a törvény által előirányzott vagy más módon rendelkezésre bocsátott pénzeszközök egyike sem kötelezhető vagy költhető el az Egyesült Államok külügyminisztériumának valamely létesítménye feletti zászló kitűzésére.


A Forbes rámutat:

először Barack Obama demokrata elnök kormányzása alatt lengette a szél a szivárványos zászlókat

az amerikai nagykövetségeken, mielőtt a Trump-kormányzat 2019-ben betiltotta volna a vitatott szimbólumot.

A homoszexuális, leszbikus, „queer” stb. szervezetek szellemiségét megjelenítő LMBTQ-zászlók nagykövetségeken történő kitűzését a Biden-kormányzat 2021-ben állította vissza – írja a Forbes.

A Fehér Ház a CBS News szerint közölte, hogy keresni fogja a módját az újabb tilalom visszavonásának.

A kiemelt kép illusztráció (Getty). 

Ajánljuk még