Baleset

Videón, ahogy turistabusz ütközött villamossal Budapesten

London sürgős magyarázatot követel Izraeltől a segélymunkások halálát okozó légicsapásra

Sürgős magyarázatot követelt kedden a brit kormány Izraeltől a Gázai övezetben végrehajtott légicsapásra, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nevű nonprofit segélyszervezet hét munkatársa, köztük három brit állampolgár életét vesztette.

Andrew Mitchell, a londoni külügyminisztérium államtitkára kedd este bejelentette: bekérette a minisztériumba Izrael londoni nagykövetét és közölte vele, hogy a brit kormány határozottan elítéli a WCK hét munkatársa, köztük a brit állampolgárok életét kioltó támadást. Mitchell követelte az ügy gyors és átlátható kivizsgálását, és azt, hogy Izrael ismertesse a vizsgálat eredményét a nemzetközi közösséggel.

A brit külügyi államtitkár megerősítette azt a hivatalos brit álláspontot, hogy

Izraelnek haladéktalanul hatékony konfliktuskiküszöbölő mechanizmust kell kidolgoznia.

Mindemellett szükség van a hadműveletek ugyancsak azonnali humanitárius célú szüneteltetésére annak érdekében, hogy segélyeket lehessen bejuttatni Gázába és ki lehessen hozni a túszokat – hangsúlyozta az izraeli nagykövetnek kifejtett keddi állásfoglalásában Andrew Mitchell külügyminisztériumi államtitkár.

David Cameron brit külügyminiszter az X portálon ezzel egy időben közzétett nyilatkozatában közölte: személyesen beszélt Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel, akinek kifejtette, hogy Nagy-Britannia teljesen elfogadhatatlannak tartja a World Central Kitchen munkatársainak, köztük a szervezet három brit tagjának halálát.

Kapcsolódó tartalom

Cameron sürgős magyarázatot követelt Izraeltől arra, hogy az incidens miképp fordulhatott elő, és követelte azt is, hogy Izrael foganatosítson komoly változtatásokat a terepen dolgozó segélymunkások biztonságának garantálására.

A brit külügyminiszter a keddi incidens előtt is számos alkalommal hangoztatott kemény hangvételű elítélő nyilatkozatokat a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletekkel kapcsolatban.

A londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában tartott minapi helyzetértékelésében Cameron megszálló hatalomnak nevezte Izraelt,

és úgy fogalmazott, hogy „figyelmeztetések egész sorát kell intézni” az izraeli kormány címére. Hozzátette: Gázában éhínség és járványok fenyegetnek, és ebben a helyzetben most már „nagyon fogytán a türelem” Izraellel szemben.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Gázai övezetet uraló Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. Az iszlamista terrorszervezet fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van.

Kiemelt kép: A World Central Kitchen (WCK) spanyol nem kormányzati segélyszervezet találatot kapott autója a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balahtól délre (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Ajánljuk még