Aktuális

Kigyulladt a felújítás alatt álló éjszakai bár, sokan meghaltak

Elemző: Európa vezetési válságban van

A júniusi választás közeledtével egyre szaporodnak a háborúpárti hangok az Európai Unióban. Legutóbb a francia nemzetgyűlés elnöke állt ki Emmanuel Macron kijelentése mellett, miszerint nem zárható ki, hogy nyugati katonák menjenek Ukrajnába. A német alkancellár pedig húsvéti üzenetében beszélt arról, hogy nem hisz az ukrajnai háború gyors lezárásában. Szakértők szerint Európa vezetési válságban van.

Földön, tengeren, levegőben is folynak a harcok Ukrajnában, már 769 napja. Az elmúlt egy hónapban azonban drámaian megnőtt az esélye, hogy a harci cselekmények nem állnak meg Ukrajna határainál. Ebben komoly szerepet játszanak azok a háborúpárti európai politikusok, akik szerint ami Magyarország szomszédságában történik, az igazából Európa háborúja. Hozzájuk csatlakozott a francia nemzetgyűlés elnöke, Yael Braun-Pivet, és az ukrajnai Odesszában megerősítette, hogy

Franciaország kész csapatokat küldeni Ukrajnába.

Kapcsolódó tartalom

„A köztársasági elnök közleményében azt mondta, eleve semmit nem zár ki. Franciaország álláspontja a háború végéig, a győzelemig változatlan marad, vagyis, hogy minden lehetséges. Nem fogom tovább értelmezni az elnök szavait, ez az álláspont elég egyértelmű”

– hangsúlyozta a francia politikus a RBC-Ukraine beszámolója szerint.

„Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, hogy Oroszország ne győzzön ebben a háborúban” – jelentette ki Macron február végén, amikor először beszélt arról, hogy

nem kizárt, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába. Emmanuel Macron később többször is megerősítette, mondatait jól meggondolta, a szándék valós.

A francia elnök háborúpártiságával nincs egyedül az Európai Unióban. A német alkancellár húsvéti üzenetében arról beszélt, hogy nem hisz az ukrajnai háború gyors lezárásában, és Németországnak fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát, ha katonai támadás érné. Robert Habecknek a tűzszünetről az a véleménye, hogy abba kívülről nem lehet beleszólni. Szerinte az ukránoknak van joguk dönteni, milyen árat hajlandók fizetni, és milyen feltételekkel akarnak tűzszünetet elérni, vagy véget vetni a háborúnak.

Kapcsolódó tartalom

„Emmanuel Macron megpróbálja a javára fordítani, hogy az Európai Bizottság nem tudja jól kezelni a jelenlegi helyzetet, és Németországban sem olyan stabil a kormány, mint Angela Merkel idejében, és az Egyesült Államokban is vezetési válság van”

– fejtette ki Szikra Levente a Kossuth Rádióban. A szakértő hozzátette, hogy ezt a helyzetet próbálja Macron kihasználni, hogy ő határozza meg azt a politikai irányt, amit a nyugati világ felvesz az ukrán háború kapcsán. Más kérdés, hogy ebben azért viszonylag kevés támogatóra talál.

Kapcsolódó tartalom

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője hozzátette: ez azonban nem változtat semmit azon a tényen, hogy ezek a kijelentések rendkívül felelőtlenek és veszélyesek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még