Aktuális

Botswana megfenyegette Berlint: 20 ezer elefántot küldenének Németországba

Botswana megfenyegette Berlint: 20 ezer elefántot küldenének Németországba

Botswana elnöke azzal fenyegette meg Németországot, hogy húszezer elefántot küld az európai országnak. Az afrikai ország államfőjét ugyanis felbőszítette, hogy Berlin bírálta az elefántok vadászatát és a trófeák exportját. Az államfő szerinte országa csupán az állatok számát szabályozza.

„Éljenek a németek úgy az állatokkal, mint ahogy nekünk akarják diktálni” – jelentette ki Mokgweetsi Masisi botswanai elnök a Bild című napilap internetes változatában kedden közölt interjúban.

„Ez nem vicc” – tette hozzá az ajánlatról. „Szívesen adnánk ilyen ajándékot Németországnak” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ajándék elutasítását nem fogadnák el.

A Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelődött Botswanában él a világ legnépesebb elefántpopulációja – mintegy 130 ezer egyed – amellyel az elnök szerint nehéz az együttélés.

Mokgweetsi Masis megemlítette, hogy az elefántok emberekre, falvakra és megművelt területekre támadnak. A zöldek vezette német környezetvédelmi minisztérium az elefántvadászok trófeáit vette célkeresztbe, amelyeket gazdag nyugati ügyfeleknek kínálnak fel eladásra. A tárca idén kilátásba helyezte a trófeák importjának szigorúbb korlátozását a vadorzással kapcsolatos gondok miatt.

Kapcsolódó tartalom

A német minisztérium szóvivője kedden közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy tárgyalásokat folytatnak az Európai Unión belül a kötelező importengedélyeknek más védett fajokra történő kiterjesztéséről.

„Németország a legnagyobb vadásztrófea-importőr az EU- belül, és ebből a szempontból különleges a felelőssége”

– tette hozzá a szóvivő. Masisi elnök tervezett „ajándékával” kapcsolatban a szóvivő közölte, hogy Botswana az ügyben még nem lépett kapcsolatba Németországgal.

Botswana 2019-ben feloldotta az öt évvel korábban az elefántpopuláció és más fajok védelmében elrendelt teljes vadászati tilalmat. A döntés felháborította a környezetvédőket. A kereskedelmi célú vadászat fontos helyi bevételi forrás. Botswana azóta éves kvótát ad ki a levadászható állatokra. Az ország 8000 elefántot kínált fel Angolának és 500-at Mozambiknak 2022-ben.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu)

Ajánljuk még