Baleset

Videón, ahogy turistabusz ütközött villamossal Budapesten

Az Ukrajnát támogató tagállamok miatt nincs megnyugtató válasz az ukrán gabonaimportra

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Hiába állt ki az ukrán gabonaimport korlátozása mellett Magyarország, Lengyelország és Franciaország az Európai Tanácsban, az Ukrajnát támogató politikai erők nyomására félutas megoldás született. Az elfogadott szabályozások arra ugyan elegendők, hogy a további agrárimport növekedésének gátat szabjanak, ahhoz azonban már nem elégségesek, hogy visszaállítsák a háború előtti behozatali szintet. Erről beszélt Schenk Richárd, az MCC Brussels kutatója a hirado.hu-nak.

„Az ukrán agrárimporttal kapcsolatos uniós szabálymódosítások csupán enyhítenek a gazdálkodók dühén, de nem kezelték az alapvető gondjaikat” – fogalmazott Schenk Richárd. Mint mondta, a most elfogadott korlátozások bár megállíthatják az Ukrajnából beérkező agrártermékek mennyiségének növekedését, de nem vezetnek azoknak a csökkenéséhez.  

Kapcsolódó tartalom

A szakértő arról is beszámolt, hogy

az Európai Tanács végül nem vállalta a politikai felelősséget azért, hogy például az ukrán gabonára vonatkozó korlátozásokat fogadjon el.

Az EU jelenleg a 2024 júniusában kifutó vámmentességről döntött ukrán importok esetében. Ezt a vámmentességet a bizottság bizonyos agrártermékek esetében 2024 júniusa után automatikusan felfüggesztené, ha a behozott mennyiség egy bizonyos átlagot túllépne. Mint elmondta, a bizottság eredeti javaslata lényegében a háború utáni, már jóval megnövekedett behozatali szintre állapította volna meg ezt azt átlagot, valamint csupán a baromfihús, a tojás, a méz és a cukor vonatkozásában vezetett volna be korlátozásokat. A szakértő emlékeztetett, hogy végül az Európai Parlament bővítette ki a korlátozandó termékek körét, és felvette a kukoricát és a gabonát is a listára, ugyanis ezek okozták a legnagyobb gondokat az európai piacokon.  

Schenk Richárd szerint azonban a kérdés nem csak a termékek listájáról szólt.

„Egyes politikusok alapvetően elutasítottak minden olyan lépést, ami az ukrán mezőgazdaságnak bevételkieséseket okozott volna. Szerintük a háborúban álló Ukrajnát feltételek nélkül támogatni kéne, még ha ezzel az EU termelőinek súlyos károkat okoznának is”

– fogalmazott. 

 Politikai alku született

Az MCC Brussels kutatója elmondta, hogy Magyarország, Lengyelország és Franciaország ellenállása miatt a miniszterek tanácsa helyett végül a tagállamok állandó diplomáciai képviseletén született megállapodás. A szerda este elfogadott kompromisszum végül a két pozíció között félúton találkozott.

Kapcsolódó tartalom

Míg az Európai Parlament a kukoricát és a gabonát is fel akarta tenni a listára, addig a kompromisszum már csak a kukorica esetében korlátozná a vámmentességet, amihez jönne még az említett baromfihús, a tojás, a méz és a cukor. Az átlag alapját a 2023-as, 2022-es és 2021 első fél évében állapították meg.

Ha az ukrán agrárimport a termékek esetén átlépné a fent említett évek átlagát, akkor az EU automatikusan vámokat vezetne be. 

Emlékeztetett rá, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság a vámmentesség mértékét eredetileg a 2022-es és 2023-as évek alapján állapította volna meg, ami alapján semmilyen behozatali korlátozás nem vonatkozott volna az ukrán termékekre. A tagállamok, többek közt Magyarország is, legalább 2021 első felét is be tudták vinni a kompromisszum szövegébe. 

Kapcsolódó tartalom

A gabona kérdésében Schenk Richárd emlékeztetett, hogy annak behozatali szintje visszatért a háború előtti értékre. Ugyanakkor egyelőre az is kérdéses, hogy ez annak tudható-e be, hogy a fekete-tengeri szállítási folyosók felszabadultak. A kutató azt is elmondta, hogy

a jelenleg elfogadott szabályozás nem enyhíti például a lengyel gazdák haragját, hiszen az Ukrajnával határos országok gondjai különösen nagyok.

„Az Európai Parlamentben volt egy javaslat, ami arról szólt, hogy az Ukrajnából érkező mezőgazdasági szállítmányokat plombálják le, és határozzák meg, hogy hol lehet felnyitni. Ezt azonban nem fogadták el.”  

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még