Baleset

Egy középkorú motorost gázolt halálra a vonat

Török választási bizottság: Az ellenzéki CHP nyerte el a legtöbb tisztséget a helyhatósági választásokon

A Köztársasági Néppárt (CHP) nyerte el a legtöbb tisztséget a törökországi helyhatósági választásokon – közölte hétfőn a központi választási bizottság vezetője, bár a hivatalos végeredményeket még nem tették közzé.

Ahmet Yener szerint a CHP az előzetes eredmények szerint a 81 nagyvárosi polgármesteri tisztségből 35-öt tudott megszerezni.

Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) ezzel 2002-es alapítása óta most először a második helyre került 24 elnyert polgármesteri poszttal.

A kurdbarát DEM párt tíz polgármesteri helyet szerzett, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) nyolcat, az iszlamista Yeniden Refah párt pedig kettőt – ismertette az adatokat Yener.

Kapcsolódó tartalom

A választási részvétel alacsonyabb volt a korábbi helyi választásokon mérteknél, Yener szerint 78,1 és 80,7 százalék között mozgott. Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint 2019-ben a választók 84 százaléka adta le voksát.

„Nem értük el azt az eredményt, amelyet akartunk, illetve amelyben reménykedtünk”

– mondta még vasárnap késő este Erdogan támogatóihoz intézett beszédében Ankarában. Kijelentette, hogy tiszteletben tartja a török nemzet döntését.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem „a vég”, hanem „egy fordulópont” az AKP számára annak érdekében, hogy azonosítsák és kijavítsák a hibákat.

„Köszönhetően állampolgáraink észszerűségének, a török demokrácia ismételten megmutatta érettségét”

– tette hozzá.

Az előzetes – még nem hivatalos eredmények – szerint, amelyeket az Anadolu ismertetett, a szavazatok csaknem teljes összesítése mellett Ekrem Imamoglu, a CHP jelöltje maradt Isztambul polgármestere a voksok mintegy 51 százalékának elnyerésével, kihívója, Murat Kurum (AKP) a szavazatok hozzávetőleg 40 százalékát kapta meg.

Az Anadolu szerint a fővárosban, Anakarában is a hivatalban lévő polgármester, Mansur Yavas (CHP) több mint húsz százalékponttal vezet AKP-s kihívója előtt.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még