Időjárás

Nyárias melegrekordokkal búcsúzott a március

Sivatagi por és szokatlan meleg sújtja Görögországot

A Szaharából érkező sűrű homokvihar érte el hétfőn Görögországot, az év ezen szakaszában szokatlanul meleg időjárást kísérő légköri viszonyok különösen Athénban és Szalonikiben okoznak fennakadásokat a légi közlekedésben, valamint az egészségre is veszélyesek – jelentette az ERT görög közszolgálati televízió.

Egy orvosszervezet arra figyelmeztetett, hogy a sivatagi por a levegőben pollenekkel, baktériumokkal és gombákkal keveredhet, ami „az emberi szervezetre veszélyes, rendkívül mérgező elegyet eredményez”.

Kapcsolódó tartalom

A görög médiának nyilatkozó tüdőgyógyászok arra figyelmeztették az asztmától és más légzési nehézségektől szenvedőket, hogy kerüljék a szabadtéri testmozgást és a megerőltető fizikai munkát, de ha kimennek a szabadba, akkor viseljenek maszkot és napszemüveget.

A sűrű porfelhők miatt több légijárat is késett Szalonikiben

– jelentette a görög média.

A meteorológiai szolgálat közölte, hogy a homokviharok mellett – amelyek már a múlt héten is sújtották Európa több részét, Görögországot, Svájcot és Franciaországot – az előrejelzések szerint hétfőn várhatóan 26, a Peloponnészosz-félsziget déli részén és az Athénhoz közeli Élia szigetén pedig akár 31 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet, ami a dél-európai országban szintén szokatlan az év ezen szakaszában.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még