Aktuális

Elcsukló hangon kért segítséget a bátor anyuka, három hónapos babája életét mentette meg a mentésirányító segítségével

Megsértette a „woke” ideológiát? Leszedték az Oxfordi Egyetemen egy 18. századi herceg portréját

| Szerző: hirado.hu, Udvardy Zoltán
Titokban eltávolították az Oxfordi Egyetem Oriel College-ében az egyetem egyik öregdiákja, Henry Somerset, Beaufort 5. hercege portréját a patinás intézményből, mivel a festmény sérti a szélsőbaloldali „woke” ideológiát – értesült a Daily Mail. A brit források egyébként minden valószínűséggel tévednek abban, hogy a leszedett portré kit ábrázolt: a festményen nagy valószínűséggel nem Henry, hanem elődje, Charles Somerset, Beaufort 4. hercege szerepel.

A „woke” szellemében eltávolították az egyetemhez tartozó Oriel College egyik korábbi, hercegi rangot viselő diákját ábrázoló festményt az intézmény falairól.

Az egyetem közel 700 éves történelme során számos kiemelkedő tehetséget,

olykor briliáns elmét nevelt, közöttük az Erzsébet-kori kalandorként ismert Sir Walter Raleigh-t

és a néhai baloldali történészt, AJP Taylort is.

Kapcsolódó tartalom

Egy végzős hallgató most azt közölte a Daily Mail munkatársával, Richard Edennel, hogy „egy 18. századi öregdiák, Beaufort 5. hercegének csodálatos portréját titokban eltávolították az egyetemről; a festmény most a Badminton House-ban lóg. A portrén látható nemesember tekintélyes alaknak tűnik, púderezett parókában és hermelinköpenyben – a háttérben egy színes bőrű szolgával.

„Egy fekete inasról vagy szolgáról van szó. Ezért kellett száműzni – hátha megsért egy diákot”

– állítja a lap forrása, aki gúnyosan hozzáteszi: „Szép módja annak, hogy az Oriel College egyik nagy jótevőjével bánjanak így, aki a középkor óta elsőként alapított ösztöndíjat szegény sorsú tudósok számára”.

Az Oriel College a Daily Mail érdeklődésére elismerte, hogy a portrét „a Badminton House-nak adták kölcsön megőrzésre”, ám azt állítják, csak a kép felújítása okán került erre sor; kijelentették, hogy festmény később visszakerül az intézménybe.

Hányadik hercege is Beaufortnak?

Elképesztő, de – miközben a festményt korábban is számos weboldal ismertette – senki nem nézett utána pontosan, hogy kit ábrázol az inkriminált festmény. A brit lapok és a művészeti oldalak, valószínűleg egy korábban, felületesen rögzített információ automatikus átmásolgatása okán, következetesen azt állítják,

Henry Somerset, Beaufort 5. hercege (1744-1803) a róla készült, Francis Cotes által készített festményen, teljesen más arcvonásokkal rendelkezik,

mint a most Oriel College-ból eltávolított festmény szereplője, és a 18. század második felének megfelelő öltözetben látható – a ruházat szerény, visszafogott, polgárias jellegű.

Édesapja,

Charles Noel Somerset, Beaufort 4. hercege (1709-1756) sokkal inkább szerepelhet az egyetemről most eltávolított képen.

Egy másik, róla készült portré arcvonásai is emlékeztetnek a most eltüntetett festményen szereplő férfiéra.

A „felújításra” elvitt kép ugyanis 1748-ban készült, Henry Somerset ekkor még csak 4 esztendős volt. A képe alkotója, az olasz Andrea Soldi (1703-1771) által megfestett férfi a 17-18. századi arisztokrácia jellegzetes pompáját tükrözi; a hercegi gazdagságot és előkelőséget hivatott hangsúlyozni a hermelin palást és a háttérben sürgölődő fekete bőrű szolga is. Több mint valószínű tehát, hogy a brit sajtó pontatlan információival szemben a festmény Charles Noel Somerset, Beaufort 4. hercegének portréja.

Kiemelt kép: Oxford, Orile College. (Forrás: Wikipédia)

Ajánljuk még