Baleset

Nyolc autó ütközött az autópályán, több mentőhelikoptert is riasztottak

Első alkalommal neveztek ki női miniszterelnököt a Kongói DK-ban

Felix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke hétfőn kinevezte hazája első női miniszterelnökét Judith Tuluka Suminwa személyében.

Suminwa kinevezése Tshisekedi második hivatali idejére való januári beiktatását követő politikai bizonytalanságnak vet véget, amelynek során kormányképes többséget próbáltak alkotni a politikai szereplők az ország törvényhozásában.

„Tisztában vagyok a hatalmas felelősséggel (…) A békéért és az ország fejlődéséért fogunk dolgozni” – jelentette ki Suminwa az állami televízióban mondott beszédében.

A közgazdász végzettségű politikus Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge korábbi kongói miniszterelnök február 20-án leköszönt kormányában a tervezési miniszter tisztségét töltötte be 2023 márciusa óta. Korábban a költségvetési minisztériumban és az elnök stratégiai felügyelő tanácsában is dolgozott. Suminwát azt megelőzően az ENSZ különböző ügynökségeinél alkalmazták, így a többi között az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) egyik programjának közösségi támogatásokért felelős szakértője volt a Kongói Demokratikus Köztársaság forrongó keleti végein.

Az ország vezetésének számos kihívással kell szembe néznie, így nem utolsó sorban az ország keleti felét sújtó, egyre mélyülő konfliktussal és súlyosbodó humanitárius válsággal. A természeti erőforrásokban gazdag, nagy kiterjedésű közép-afrikai ország vezetése a keleti országrészekben tucatnyi fegyveres szervezettel harcol.

Ajánljuk még