Aktuális

Megvannak a hatos lottó nyerőszámai, ellenőrizze a szelvényét!

Török önkormányzati választás: Erdogan számára a főváros irányításának megszerzése a legnagyobb tét

Önkormányzati választást tartottak Törökországban. A 61 millió regisztrált szavazó vasárnap reggel 7-től délután 5 óráig adhatta le szavazatát. Recep Tayip Erdogan elnök korábban világossá tette, hogy ez lesz az utolsó alkalom, amikor ő vezeti pártja kampányát. A választás tétje, hogy a kormánypárt meg tudja-e szerezni az ellenzék vezette nagyvárosok, Isztambul, Izmir, vagy éppen Ankara irányítását.

A török elnök feleségével együtt még vasárnap délelőtt érkezett meg az egyik isztambuli szavazókörbe. Emine Erdogan ezúttal is a hagyományos muszlim női viseletben, kiskabátban és fejkendőben mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Férje már a kampány kezdetén világossá tette, hogy ez a választás számára a végjáték, vagyis a törvény által adott mandátum alapján az utolsó választása államfőként.

Kapcsolódó tartalom

Az eredmény egy örökség átadása lesz testvéreimnek, akik utánam jönnek – fogalmazott akkor az elnök, hangsúlyozva, hogy a mostani voksoláson a két évtizedes Edogan-korszakról mondanak majd véleményt a választók.

Ez a választás egy új korszak kezdete lesz hazánkban. Remélem, hogy a tavalyi parlamenti és elnökválasztással, illetve a mostani önkormányzati választással egy új korszak kezdődik hazánk számára

– közölte szavazata leadása után Erdogan, aki Isztambulban kezdte politikai karrierjét. 1994 től négy évig polgármester is volt.

Isztambul nemcsak érzelmileg fontos Erdogannak, a legnagyobb török város irányításának megszerzése a legnagyobb politikai trófeának is számít. Elemzők szerint ugyanis, aki a 16 milliós metropoliszt irányíthatja, az automatikusan a politika csúcsain találja magát.

Csakhogy Isztambult 2019 óta a Köztársasági Néppárt politikusa, Ekrem Imamoglu főpolgármester irányítja.

Úgy gondolom, hogy egy nagyon fontos időszakot zártunk le Isztambulban. Remélem, hogy a 16 millió itt élő ember az egymástól elszenvedett sérelmekért megbocsát majd egymásnak. Ha újra bebiztosítjuk a polgármesteri posztot, a következő öt évben is a legjobbat fogjuk nyújtani városunknak 

–  fogalmazott Ekrem Imamoglu.

Kapcsolódó tartalom

Az újraválasztásáért kampányoló főpolgármesterben sokan az Iszlámtól távolságot tartó, világi berendezkedésű ellenzék közös elnökjelöltjét látják, aki 2028-ban akár eséllyel indulhat az államfőválasztáson.

A kormánypárt jelöltje Isztambulban Murat Kurum, aki várostervezési miniszter volt Erdogan egyik korábbi kormányában és a kampányhajrára minimálisra csökkentette hátrányát az ellenzéki főpolgármrester-jelölttel szemben.

A fővárosban, Ankarában minimális ellenzéki előnyt mutatnak a felmérések, de az égei-tengeri kikötővárosban Izmirben is nagy csata várható.

A 85 millió lakosú Törökországban 61 millióan regisztráltak a szavazásra. A választók délután 5 óráig szavazhattak. Az előrejelzések szerint elsőként a kisebb települések, utána a nagyvárosok, végül pedig Ankara és Isztambul eredményeit közlik majd.

Kiemelt kép: MTI/EPA

Ajánljuk még