Aktuális

Megműtik az izraeli miniszterelnököt

Tömegtüntetéssel indította választási kampányát Indiában az ellenzék

Tömegtüntetéssel indította vasárnap kampányát Indiában az ellenzék, bírálva Narendra Modi hivatalban lévő miniszterelnök kormányát és egy ismert ellenzéki politikus őrizetbe vételét. Modi szerint az ellenzék vezetése korrupcióellenes fellépése miatt neheztel rá.

A nagyszabású rendőri jelenléttel biztosított, Újdelhiben rendezett ellenzéki megmozduláson egybehangzó közlések szerint ezrek vettek részt.

„El kell döntenetek, hogy demokráciát vagy diktatúrát akartok” – hangoztatta Mallikardzsun Harge, a Kongresszus Párt elnöke.

„Ez egy harc a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) korrupciója ellen, az indiai alkotmányosságért”

– tette hozzá az ellenzéki vezető, akit a The Hindu című helyi lap idézett.

A tüntetés egyik fő témája Arvind Kedzsrivál, Delhi régió miniszterelnökének őrizetbe vétele volt. Az ellenzéki politikust a pénzügyi szabálytalanságok feltárásával foglalkozó hatóság azzal vádolja, hogy figyelmen kívül hagyta az eddigi bírósági meghallgatásra szóló idézéseket egy korrupciós ügyben. A delhi miniszterelnök elfogása miatt az utóbbi napokban több tüntetés is volt az országban.

Arvind Kedzsrivál azt hangoztatja, hogy Narendra Modi Bháratíja Dzsanatá Pártja (BJP) eszközként használja a hatóságokat, hogy felléphessen az ellenzékkel szemben. Kedzsrivál pártja, az Aam Aadmi Párt (Átlagemberek pártja) tagja az INDIA (Indiai Nemzeti Fejlesztési Átfogó Szövetség) nevű ellenzéki összefogásnak, amely a BJP kihívójaként lép fel a közelgő parlamenti választáson.

A legutóbbi felmérések szerint a BJP-nek van nagyobb esélye megnyerni a választást.

A világ legnépesebb országában hét szakaszban tartják a választásokat, a különböző államokban különböző időpontokban voksolnak hat héten át. A szavazás április 19-én indul, az eredményt a tervek szerint június 4-én jelentik be.

A Kongresszus Párt India legnagyobb ellenzéki ereje. Harge azonban nemrég arról beszélt, hogy pártja nem tud érdemben kampányolni, miután az adóhatóság szabálytalanságokra hivatkozva befagyasztotta a bankszámláit.

Modi saját kampányát az Újdelhitől nagyjából 100 kilométerre északra található Mirát városában indította. A kormányfő szerint az ellenzék vezetése korrupcióellenes fellépése miatt neheztel rá.

Kiemelt kép: Narendra Modi indiai miniszterelnököt ábrázoló maszkot taratanak arcuk elé az országot kormányzó hindu nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) támogatói pártjuk első kampánygyűlésén az Uttar Prades állambeli Mirátban 2024. március 31-én. Indiában április 19. és június 1. között parlamenti választásokat tartanak hét szakaszban, amelyen az 545 fős alsóház 543 mandátumáról döntenek a szavazók. A voksolásra jogosultak száma közel 970 millió fő, ami a világ népességének több mint 10 százaléka. A 44 napig tartó választási procedúra eredményét június 4-én hirdetik ki. A világ legnépesebb demokráciájában ötévente rendeznek parlamenti választásokat. (Fotó: MTI/AP/Altaf Qadri)

Ajánljuk még