Időjárás

Jön a drasztikus fordulat, érkezik a hidegfront és az eső

Baltimore-i hídomlás: a hat áldozat közül csak két ember holttestét találták meg a hatóságok, de a keresést leállították

| Szerző: hirado.hu
Óriási darukkal kezdik meg a baltimore-i hídomlás törmelékeinek eltávolítását. A takarítási munkálatok nagy kihívást jelentenek, ugyanis a szél is nehezíti a több ezer tonnás roncsok kiemelését. Az áldozatok hozzátartozói közben az eltűnt szeretteik utáni kutatás folytatását sürgetik. A hat áldozat közül csak két ember holttestét találták meg a hatóságok, de a keresést leállították.

Motorcsónakkal járta körbe a roncsokat pénteken az Egyesült Államok partiőrsége. Azt próbálják felmérni, hogy az összeomlott baltimore-i híd és az annak ütközött teherszállító hajó roncsait miként lehetne biztonságosan kiemelni a vízből.

,,Látható egy majdnem Eiffel-torony méretű teherhajó a híddal a tetején. A konténerek szétszakadtak, mintha csak papírból lennének. Nagy széllel és elektromos vezetékekkel kell megküzdeni ahhoz, hogy meg lehessen közelíteni. Amikor közelről látja az ember, rádöbben, milyen nehéz munka áll előttünk” – fogalmazott Wes Moore, Maryland kormányzója.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok keleti partjának legnagyobb működő daruját is a helyszínre vezényelték. A hatalmas emelőszerkezet akár 1000 tonnát is képes megmozgatni. A kormányzó szerint a következő napokban összesen 7 úszódaruval fogják kiemelni a roncsokat. A munkálatokat a hajóra rádőlt híd darabjainak kiemelésével kezdik. Ezek azonban körülbelül 3-4000 tonnát nyomnak, ezért először darabokra vágják az acélszerkezeteket, hogy meg tudják mozdítani.

Az amerikai kormány 60 millió dollárt biztosít Marylandnek a törmelékek eltakarítására és a híd újjáépítésének megkezdésére. Joe Biden elnök a tervek szerint a jövő héten a helyszínre utazik.

Kapcsolódó tartalom

Kedd hajnalban a szingapúri zászló alatt közlekedő konténerhajó meghibásodást jelzett, majd percek múlva bekövetkezett a tragédia: nekiütközött a Francis Scott Key-híd pillérének, aminek következtében az átkelő nagy része leomlott. A hatóságok az utolsó pillanatban lezárták a forgalmat a hídon, de a szerencsétlenségnek így is vannak halálos áldozatai.

Két ember holttestét megtalálták, négyen azonban nem kerültek elő. A keresést leállították.

„Arról tájékoztattak minket, hogy a kormány leállította a keresést, hogy megkezdhessék a roncsok eltávolítását. A holttestek keresése másodlagos lett. Megértjük, hogy az Egyesült Államok kormánya több millió dollárt veszít, mert leállt a hajóforgalom, de nem szabadna megfeledkezniük a családok szenvedéséről és a négy áldozatról, akiket nem találtak meg” – mondta az egyik eltűnt ember testvére.

Kapcsolódó tartalom

A baleset miatt Baltimore forgalmas kikötőjét is lezárták. Ez naponta csaknem 140 ezer ember munkájára van hatással. A helyi törvényhozók egy sürgősségi törvény elfogadásával próbálják kárpótolni az érintetteket.

Az Egyesült Államok számára óriási gazdasági kiesést jelent a kikötő bezárása.

Elsősorban az autóiparban, de számos más ágazat ellátási láncaiban is jelentős fennakadások vannak. Becslések szerint naponta 15 millió dollár, átszámítva mintegy 5 és fél milliárd forint kiesést jelent a térség számára a kikötő leállása.

Kiemelt kép: Az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) videójáról készített képen a baltimore-i Francis Scott Key híd acélszerkezetének roncsai alá szorulva vesztegel a Dali konténerszállító hajó 2024. március 27-én. Március 25-én éjjel a teherhajó egy acél tartóoszlopnak ütközött, és a híd összeomlott. Az ott dolgozó nyolc karbantartó munkás közül kettőt kimentettek, hatan életüket vesztették. (Fotó: MTI/AP/NTSB)

Ajánljuk még