Időjárás

Jön a meleg, a sivatagi por, még az óraátállítás is, aztán a fordulat

Véget ért a túszdráma Hollandiában: így vitték el a túszejtőt

Békésen ért véget a hollandiai túszejtés, amelyben egy férfi egy éjszakai lokál személyzetét ejtette foglyul szombaton kora reggel.

A túszdráma a kelet-hollandiai Ede városában nem sokkal 12 óra után fejeződött be, amikor a túszejtő férfi feltartott kézzel elhagyta a helyiséget.

A sajtóban bemutatott fényképeken látható, amint a bekötött szemű férfit felfegyverzett rendőrök egy rendőrautóba ültetik.

„A túszdrámának vége”

– közölték a hatóságok.

Ede, 2024. március 30.
Rendőrök őrizetbe veszik a kelet-hollandiai Ede városában elkövetett túszejtés gyanúsítottját (k) 2024. március 30-án. A holland rendőrség tájékoztatása szerint nem volt jele terrorista indítéknak, a négy túsz sérülések nélkül kiszabadult. (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

 

A túszdráma a kelet-hollandiai Ede városában nem sokkal 12 óra után fejeződött be, amikor

a túszejtő feltartott kézzel elhagyta a lokált, ahol négy embert tartott fogva.

Előbb három túszát, majd a negyediket is elengedte, majd megadta magát.

A területileg illetékes ügyészség vezetője később sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a túszejtő hátizsákjában nem volt robbanószer, amelynek gyanúja miatt kiürítettek 150 környékbeli lakást.

A férfi késekkel tartotta rettegésben túszait.

A rendőrségi akció kezdetén a NOS műsorszolgáltató riportere egy távirányítású robotot, valamint tűzszerészeket és védőfelszerelésben lévő rendőröket látott a helyszínen.

Kapcsolódó tartalom

Mivel eleinte a hatóságok azt feltételezték, hogy a támadó hátizsákjában robbanóanyag lehet, az Ede városon áthaladó vonatok átmenetileg nem álltak meg a település pályaudvarán.
A holland állampolgárságú férfi ismert a bűnüldöző hatóságok előtt, mivel

egyszer már meggyűlt a baja a rendőrséggel „fenyegető magatartás” miatt.

A túszejtő indítékait még nem ismerik, de a hatóságoknak – mint közölték – jelenleg nincs semmi okuk azt feltételezni, hogy terrorcselekményről lenne szó.
René Verhulst, Ede polgármestere megdöbbenését fejezte ki az incidens miatt: „a túszul ejtett emberek szörnyű helyzetben voltak, együttérzek velük és mellettük állok, számíthatnak a támogatásomra” – jelentette ki.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az incidensről a médiában megjelent videókat ne osszák meg a közösségi felületeken, arra hivatkozva, hogy „a kiszabadult túszoknak joguk van arra, hogy békén hagyják magánéletüket, és a rendőrség is szeretné megfelelően végezni a munkáját.”

Elmondta azt is, hogy a város tanácsa ideiglenes menedéket nyújtott az incidens miatt a környékről evakuált embereknek.

Kiemelt kép: A holland rendőrség tájékoztatása szerint nem volt jele terrorista indítéknak, a négy túsz sérülések nélkül kiszabadult. (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

Ajánljuk még