Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Húsvétkor is óriási a rendőri készültség a terrorveszély miatt több európai fővárosban

Óriási a rendőri készültség Franciaországban a húsvéti ünnepek alatt. A francia belügyminiszter arra kérte a prefektusokat, hogy minden templom előtt legyenek egyenruhások. Közben Párizs bejelentette: külföldi rendőrök és katonák segítségét kérik az olimpia idejére, a francia belügyminisztérium 46 országtól kért segítséget. Eközben néhány órán belül két késelés is volt Londonban, az egyiket egy vonaton, a másikat a metrón követték el, ketten súlyosan megsérültek. Bécsben is két támadás volt 24 órán belül, ezért a hatóságok úgy döntöttek, fegyvertilalmi övezetté nyilvánítják az osztrák főváros 10. kerületének központját.

Több mint 140 embert öltek meg az Iszlám Állam zsoldosai a múlt héten Oroszországban. A terrortámadás egész Európát megrázta, több országban is szigorítottak a biztonsági szabályokon.

Kapcsolódó tartalom

Franciaország is szinte azonnal lépett. Párizs úgy döntött: a terrorkészültség szintjét a legmagasabbra emeli. Ezt általában akkor vezeti be a francia kormány, amikor közvetlen a terrorveszély, vagy már megtörtént a támadás. A közintézményeket és nagyobb rendezvényeket is fokozottan védik ilyenkor.

A húsvéti ünnepek alatt sem változik a helyzet, sőt.

Terrorveszély miatt óriási lesz a rendőri készültség Franciaországban a húsvéti ünnepek alatt

– írta a Magyar Nemzet. A lap szerint a francia belügyminiszter arra kérte a prefektusokat, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templomhoz a hétvégi húsvéti ünnepek idejére.

Francia rendőrök járőröznek a párizsi Notre Dame-székesegyház bejáratánál 2024. március 29-én, nagypénteken (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

Fontos hangsúlyozni a belépők vizuális ellenőrzését a gyanús személyek kiszűrésére, illetve külön figyelmet kell fordítani a gyülekezési vagy vallási helyek közelében parkoló járművekre” – írta a francia belügyminiszter, aki hozzátette: a rendfenntartó erőkre minden templom előtt szükség van, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején.

Kapcsolódó tartalom

Ezt bizonyítja az is, hogy az Iszlám Állam csütörtökön újabb terrortámadásokat jelentette be Európában – számolt be egyiptomi hírportál. A terrorszervezet szóvivője egy 40 perces hangüzenetben arra szólította fel a magányos farkasokat, hogy támadják meg, és vegyék célba a keresztényeket és a zsidókat mindenhol, különösen Európában, Amerikában és a zsidó állam szívében.

Az eseményekre múlt hét óta Németország is kiemelten figyel. Ott

ráadásul már a húsvét utáni időszakra is gondolnak, aggódnak ugyanis a júniusi labdarugó Európa-bajnokság biztonsága miatt.

Az esemény milliókat vonz majd Németországba, így alkalmas lehet a támadásokra. A német kormány bejelentette: szigorú határellenőrzésre számíthat mindenki.

„Röviddel a torna előtt határellenőrzést vezetünk be minden szomszédos országgal, hogy még nagyobb biztonságot tudjunk garantálni” – szögezte le Nancy Faeser német belügyminiszter

Kapcsolódó tartalom

De nem az Európa-bajnokság az egyetlen sportesemény idén nyáron, amely célponttá válhat.

Fegyveres támadásra és tömegbe hajtásra számít Franciaország – írja a Magyar Nemzet a párizsi olimpia kapcsán. Hozzáteszik: az is felmerült, hogy a nyitóünnepségét nem tartják meg. Döntés még nincs, de az már szinte biztos, hogy nagyfokú biztonsági készültségre kell számítani, 20 ezer katonával és mintegy 45 ezer rendőrrel védik a párizsi olimpia helyszínét a megnyitó idején.

Londonban néhány órán belül két késelés is történt, az egyiket egy vonaton, a másikat a metrón követték el, ketten súlyosan megsérültek.

Az egyik brutális támadás szerda délután történt egy délkelet-londoni vasúti járaton. A rendőrség gyorsan kiérkezett ahhoz a megállóhoz, amelyen a támadás után a vonat először megállt, de a késelőnek sikerült elmenekülnie. A 20 éves áldozatot a mentők életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Ilyen még soha nem történt itt. Ez egy nagyszerű város, jó emberekkel. Ez az eset is csak azt mutatja, hogy London külvárosában most több késes bűnöző van, ami nyugtalanító” – mondta az angliai Beckenham egyik lakója.

Kapcsolódó tartalom

Csütörtökön aztán letartóztattak egy 19 éves férfit, emberölési kísérlet gyanújával. Szemtanúk szerint ő lehetett a vonatos késelő.

Hét órával a vonaton történt eset után egy londoni metróállomásnál jelentettek hasonló esetet. Két férfi súlyosan megsérült. Az egyikük akkor, amikor megtámadott társát akarta védeni. A késelő ott is elszökött, a rendőrség nagy erőkkel keresi. A statisztikák szerint 2023-ban több mint négyezer sebesüléssel járó késes támadás volt Londonban.

Bécsben is elszaporodtak a késes merényletek, főleg a kiskorúak körében.  Egy nap alatt két incidens is történt a 200 ezer lakosú Bécs-Favoritenben.

A kerület polgármestere ezért szombattól fegyvertilalmi övezetté nyilvánította a kerület központját. A korlátozás a lőfegyverek mellett a késekre és minden olyan veszélyes tárgyra kiterjed, amely gyilkossághoz használható. A bécsiek üdvözölték a döntést.

Ez teljesen rendben van. Még szigorúbb szabályozás kellene” – mondta egy kerületi lakos.

Az érvényben lévő bécsi szabályok szerint a hatóságok alapos gyanú esetén, fegyverek után kutatva ellenőrizhetik az embereket. Az előírások megsértése pedig pénzbüntetést von maga után.

Kapcsolódó tartalom

Az első szabálysértésnél ez 1000 eurót jelent, ismételt szabálysértés esetén pedig 4600 eurót – mondta Bécs rendőrfőkapitánya.

Az osztrák belügyminiszter az elmúlt hetek támadásaira utalva azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás nem elég szigorú. Szerinte Bécshez hasonlóan Ausztria-szerte fegyvertilalmi szigorításokat kellene bevezetni.

Ajánljuk még