Időjárás

Jön a meleg, a sivatagi por, még az óraátállítás is, aztán a fordulat

Bulgáriában a számvevőszék elnökét kérték fel az ügyvezető kormány megalakításra

A bolgár államfő a számvevőszék elnökét, Dimitar Glavcsevet kérte fel szombaton az ügyvezető kormány megalakítására és az előrehozott választások megszervezésére.

Rumen Radev hét napot adott a 60 éves közgazdásznak az ideiglenes kormány megalakítására. Ha sikerül betartani a határidőt, az európai parlamenti választásokkal egyidőben, június 9-én tarthatják meg a 2021 áprilisa óta hatodik parlamenti választást Bulgáriában.

Értesülések szerint a feszült politikai helyzetre tekintettel Glavcsev a minisztériumok pártoktól független szakértőiből akarja felállítani ügyvezető kabinetjét.

Mielőtt a számvevőszék elnöke lett, Glavcsev a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép pártban politizált, 2017-ben parlamenti elnök volt.

Az államfő által felkért pártok egyike sem tudott kormányt alakítani, ezért vált szükségessé újabb választások megtartása a kelet-balkáni országban. Utolsóként, csütörtökön a Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt utasította el az államfő kormányalakítási felkérését.

Kapcsolódó tartalom

Bulgáriát a 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta belpolitikai bizonytalanság sújtja. A 2023. áprilisi választásokig az országot a Radev által kinevezett ügyvivő kormányok irányították, mivel nem volt stabil választott koalíció.

A tavaly áprilisi választásokon a GERB-SZDSZ jobbközép pártszövetség végzett az élen, 69 mandátumot szerezve a 240 fős parlamentben. Két év alatt ez már az ötödik választás volt az országban.

Az alkotmány értelmében a bolgár parlamentnek nem kell feloszlatnia magát az előrehozott választások előtt.

Kiemelt kép: A bolgár parlament szófiai épülete 2022. július 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Ajánljuk még