Baleset

Három személyautó ütközött össze, torlódik a forgalom az autópályán

Kiderült, miért omlott össze a baltimore-i híd, beláthatatlan következményei lehetnek a tragédiának

| Szerző: hirado.hu
A hajó tömege és mérete, valamint a híd gyengeségei együttesen járultak hozzá a keddi hídomlással járó tragédiához az Egyesült Államokban. A baleset gazdasági következményei azonban hosszú távon befolyást gyakorolhatnak az amerikai gazdaságra.

Ahogyan a hirado.hu is beszámolt róla, nekiütközött a Dali elnevezésű, szingapúri zászló alatt közlekedő teherhajó és összeomlott kedden a két és fél kilométer hosszú Francis Scott Key híd az egyesült államokbeli Baltimore-ban. A hatóságokat helyi idő szerint hajnali fél kettő körül riasztották a hídnak nekiütközött teherhajó miatt, az incidensnek hivatalosan hat áldozata van, mindannyian kikötői munkások voltak.

Csütörtökre a keresőbúvárok megtalálták kettejük holttestét, a további négy embert azonban továbbra is keresik.

Kapcsolódó tartalom

A mentési és helyreállítási munkákkal párhuzamosan azonban megindult az eljárás a baleset körülményeinek feltárásra – ennek részleteiről a CNN is beszámolt. A nyomozás során

sikerült egyértelműen kizárni a terrortámadás gyanúját, és megállapították, hogy ipari baleset történt.

Kapcsolódó tartalom

Az előzetes vizsgálatok alapján elmondható, hogy a híd szerkezeti gyengeségei és a teherhajó súlya együttesen járultak hozzá a tragédiához.

„Amit biztosan tudunk az az, hogy egy olyan, az 1970-es években épített híd, mint amilyen most összeomlott, egyszerűen semmilyen körülmények között sem tudott volna ellenállni egy ilyen erejű ütközésnek egy megközelítőleg egytonnás teherhajóval”

– nyilatkozta Pete Buttigieg közlekedésért felelős államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Ugyancsak a katasztrofális ütközés bizonyítékaként említik, hogy a hajótest szélessége közel megegyezik a híd szélességével, ugyanakkor újabb fejleménynek tekinthetők azok a megállapítások, miszerint

energiaellátási gondok jelentkeztek a hajónál, alig két perccel az ütközés előtt, ráadásul a kritikus állapotban lévő pillérnél sikerült érintkeznie a híddal.

Éppen ezért a szövetségi hatóságok az amerikai hidak állapotának általános felülvizsgálatát helyezték kilátásba.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanakkor legalább ilyen fontos a várható gazdasági károk felmérésének a kérdése is, a Breitbart által megszólaltatott közgazdászok már most arról beszélnek, hogy

a baleset keresleti és kínálati sokkot okozott a világkereskedelmi folyamatokban, továbbá többhetes csúszásokat is okozhat a nemzetközi fuvarozásban.

Kapcsolódó tartalom

Ezenfelül a helyreállítási munkálatok is emberi erőforrásokat, anyagköltségeket és időt fognak felemészteni, amelyet valószínűleg más szövetségi beruházásoktól és projektektől kell elvonni, tehát a baleset forráselvonásokat is okoz. A legkomolyabb hatása azonban összességében az amerikai infláció alakulására lehet, továbbá a Breitbart közgazdászai szerint

a Fed mégsem hajthat végre kamatcsökkentést a hídomlás miatt.

Mindez egy olyan amerikai gazdasági környezetben, amely így is lassan eléri termelési kapacitásainak határát.

Forrás: CNN, Breitbart

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

Ajánljuk még