Baleset

Hét kilométeres torlódás alakult ki baleset miatt Budapest felé

A húsvétra készülve Európa-szerte növelik a terrorkészültséget, speciális egységek is bevetésre készen állnak

A húsvétra készülve több európai ország fokozza a terrorkészültséget. Ausztria, Olaszország és Franciaország már jelezte: a templomok, imahelyek, repülőterek és húsvéti fesztiválok környékén magasabb lesz a rendőri jelenlét, és a speciális egységek is bevetésre készen állnak. Kiemelten ellenőrzik az internetes felületeket, és a titkosszolgálatok is a nap 24 órájában dolgoznak, hogy megakadályozzanak egy esetleges terrortámadást. A moszkvai merénylet után került nyilvánosságra, hogy az elmúlt hetekben Európa-szerte több támadást hiúsítottak meg.

Múlt hétvégén brutális terrortámadás érte Oroszországot. Négy fegyveres tört be egy Moszkvához közeli koncertterembe, több mint 140 embert megölt, az épületet pedig felgyújtotta. A kegyetlen támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Az eset után az európai országok vezetői sorra jelentették be: a húsvét közeledtével jelentősen növelik a terrorkészültséget.

Franciaországban a legforgalmasabb helyeken a terrorizmus elleni egység fegyveres katonái járőröznek. A párizsi kormány az Oroszországot ért terrortámadás után azonnal a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget. Közölték, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot is. Megerősítették azt is, hogy a közelmúltban több európai országban akadályoztak meg terrortámadást.

Az Egyesült Államok franciaországi nagykövetsége is biztonsági riasztást adott ki. Figyelmeztették állampolgáraikat, hogy Franciaországban a turisták körében népszerű helyek a terroristák célpontjává válhatnak.

Kapcsolódó tartalom

Ausztriában is hasonló a helyzet. Az állami rendőrfőkapitány jelezte: a húsvéti ünnepekre, továbbá a zsidó húsvét idejére is fokozzák a terrorellenes intézkedéseket. Egyenruhás és civil ruhás járőrözés mellett vészhelyzet esetén a bevetésre a speciális egységek is készen állnak.

Több készenléti egységet vetnek be, illetve a köztereket drónokkal figyelik. Felső-Ausztriában a keresztény ünnepek közeledtén túl április végén lesz a zsidó húsvét is, ez is kiemelt fontosságú. Andreas Pils, az állami rendőrség igazgatója azt mondta:

az iszlamista szélsőségekkel és terrorizmussal kapcsolatos kockázati szint továbbra is magas, ezért résen kell lenni.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1-en hangsúlyozta: a rendőrökön és katonákon kívül a titkosszolgálatok is a nap 24 órájában dolgoznak. Bevetnek minden erőforrást annak érdekében, hogy meg tudjanak előzni egy esetleges terrortámadást.

Kapcsolódó tartalom

„Mivel papokat, templomokat is ér viszonylag rendszeres támadás. Tehát ebből a szempontból a húsvét mindig kiemelt veszélyzónát jelent” – fogalmazott Horváth József.

A szakértő szerint a nyugat-európai országok nehéz helyzetben vannak. A 2015-ös migrációs válság kezdete óta ugyanis a befogadó országokba rengeteg bevándorló érkezett. Problémát jelentenek a második, illetve harmadik generációs, migrációs hátterű fiatalok is. Közülük is sokan fordulnak a radikális iszlám felé.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Ajánljuk még