Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Nagy István: Magyarország az uniós soros elnöksége alatt a gazdálkodók ügyében is cselekedni kíván

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Miután felszabadultak a fekete-tengeri kikötők, újra megindult az ukrán mezőgazdasági termékek szállítása az eredeti piacokra. A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy az ukrán exportnak a saját, hagyományos piacaira kell eljutnia, az EU-nak pedig meg kell védenie saját termelőit az európai szabályozásnak nem megfelelő, olcsó termékek dömpingjétől. A magyar soros elnökség az európai agrárium érdekeit is képviselni fogja. Többek között erről is nyilatkozott a hirado.hu-nak Nagy István agrárminiszter az EU mezőgazdasági minisztereinek keddi tanácskozását követően.

Ukrajnát vissza kell terelnünk a hagyományos piacaira, és hogyha ennek az a módja, hogy vámokat és korlátot vezetünk be az ukrán mezőgazdasági termékekre, akkor az Európai Uniónak (EU) azt habozás nélkül meg kell tennie – fogalmazott Nagy István agrárminiszter a keddi agrártanácsi értekezlet után Brüsszelben. A tárcavezető emlékeztetett: az ukrán mezőgazdasági miniszter is részt vett a tanács ülésén, ahol jelezte, hogy a fekete-tengeri kikötők felszabadultak, és már 17 millió tonna gabona elhagyta Ukrajna területét a tengeri folyosókon.

Kapcsolódó tartalom

Ezzel kapcsolatban a tárcavezető kiemelte: úgy hozhatnak Ukrajnával szemben korlátozásokat az uniós piacok kapcsán, hogy azzal nem ártanak neki, hanem segítik visszatérni a hagyományos piacaira a Közele-Keletre, Ázsiába és Afrikába.

Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország mindent elkövet azért, hogy a rendeletben elfogadják az ukrán gabonára és olajos magvakra vonatkozó behozatali korlátozást. És amennyiben az EU ezt nem teszi meg, Magyarország nemzeti hatáskörben továbbra is fenntarja a határzárat az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben.

Magyarország a gazdák oldalán

Lapunknak a tárcavezető kiemelte, hogy az EU tartozik ezzel a döntéssel az európai gazdatársadalomnak és a fogyasztóknak, a világ azon részének pedig, amelyek Ukrajna hagyományos piacát jelentik, szükségük van az ukrán termékekre.

Kapcsolódó tartalom

A tárcavezető elmondta, hogy jelenleg arról zajlik a brüsszeli vita, hogy az ukrán agrártermékek behozatala kapcsán vissza kell térni a háború előtti, 2021-es szabályozáshoz. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak alapvető érdeke, hogy bővüljön az Európai Unió szabályozásában jelenleg behozatali korlátozás alatt álló ukrán mezőgazdasági termékek köre.

Nagy István arra is emlékeztetett, hogy az ukrán agráriumban más termelési körülmények között, más szabályok mentén állítják elő a termékeket, amelyek ezáltal jóval alacsonyabb költséggel járnak, mint az EU-ban. Mint mondta, az eltérő feltételek miatt a beáramló ukrán termékek elfoglalják és felborítják az európai piacot, a saját termelőink pedig ellehetetlenülnek.

„Mindenki a maga piacain kell, hogy helytálljon, ott kell, hogy versenyképes legyen” – utalt az ukrán mezőgazdasági termelés hagyományos célországaira.

Kapcsolódó tartalom

A magyar elnökség lehetősége

Lapunk arra is rákédezett, hogy a nyugat-európai termelők kaptak-e garanciákat az EU és a harmadik országok között létrejött szabadkereskedelmi megállapodások kapcsán. Mint ismert, az EU–Mercosur egyezmény, az EU-Új-Zéland és más, harmadik országokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodások ugyanolyan hátrányokkal járnak a nyugat-európai termelőkre nézve, mint az ukrajnai import a közép-európai gazdálkodókra. Nagy István válaszában azonban kiemelte:

Magyarország az EU-s soros elnöksége alatt cselekedni kíván ez ügyben is. Mint mondta, azt szeretnék megvitatni és elérni, hogy legyen kimondva egy olyan alapelv, amely szerint „minden, az Európai Unió területén forgalomba kerülő mezőgazdasági termékre ugyanannak a szabálynak kell vonatkoznia.

„Ebben az esetben pedig mind a fogyasztók, mind pedig a termelők is védve vannak” – fogalmazott. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ösztönözni kívánják a versenyt, azonban biztosítani kell az egyenlő feltételeket a saját gazdálkodóink számára.

„Miközben itt a termőföldtől az asztalig minden mozzanatát szabályozzuk a termelésnek, feldolgozásnak és forgalomba hozatalnak, addig megnyitjuk a piacainkat olyan harmadik országok felé akármilyen szabadkereskedelmi egyezmény által, amelyekre semmilyen szabály nem vonatkozik, és semmit nem is tudunk az előállított termékről” – fejtette ki.

Kapcsolódó tartalom

Erősebb pozíció az agráriumnak

Arra vonatkozóan, hogy az európai uniós választások után ismét teljes felhatalmazással rendelkező agrárbiztosi pozíció jöhet létre, Nagy István elmondta: szeretnék, ha ez újra egy alelnöki tisztségben teljesedne ki.

„El kell kerülnünk azt a helyzetet, mint amit Frans Timmermans idézett elő a szélsőséges zöldideológiával” – mondta, majd hozzátette: a korábbi bizottsági alelnök bűnt követett el az EU agrárgazdasága ellen.

„Ezt nem lehet még egyszer hagyni, ezért szeretnénk, hogy minél magasabb rangban és minél nagyobb autonómiája lehessen az új agrárbiztosnak.”

Kiemelt kép: Nagy István agrárminiszter az Európai Unió mezőgazdasági és halászati tanácsának ülése előtt Brüsszelben, Belgiumban, 2024. március 26-án (Fotó: EPA/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még