Rendkívüli

Videón az autós üldözés a Nagykörúton – tizenhét piroson hajtott át és két rendőrautót is összetört az eszeveszetten száguldozó ámokfutó

Elzárták a romok Baltimore kikötőjét, nem találják a hídomlás eltűnt áldozatait

Az amerikai hatóságok leállították a baltimore-i hídomlásban eltűnt hat ember utáni kutatást. Tegnap kora hajnalban pillanatok alatt omlott össze a szerkezet, miután nekiütközött egy óriási, meghibásodott konténerszállító. A baleset pillanatában több ember és jármű is a vízbe zuhant a híd darabjaival együtt. A romok elzárták Baltimore kikötőjét, ami komoly fennakadásokat okozhat az amerikai tengeri kereskedelemben. 

Egy konténerszállító kedden valamivel hajnali fél kettő előtt adott le vészjelzést, mert a legénység üzemzavart észlelt, és elvesztette az uralmat jármű felett. Bár a hatóságok azonnal lezárták a közeli Francis Scott Key hidat, a szerkezeten éppen dolgozó munkások már nem tudtak elmenekülni. Többen a vízbe zuhantak, amikor a hajó az egyik pillérnek ütközött. Egy térfigyelő kamera rögzítette a hídomlás pillanatait az amerikai Baltimore városában.

Két embert sikerült rövid időn belül kimenteni a vízből, hatan azonban eltűntek. 

Kapcsolódó tartalom

A mentőcsapatok végül kedd este bejelentették, nem hiszik, hogy már bárkit is megtalálnak élve. 

A keresésben eltelt idő, a kiterjedt keresési erőfeszítések és a vízhőmérséklet alapján jelenleg nem hisszük, hogy bárkit is életben találnánk. Ezért felfüggesztjük az aktív keresési és mentési munkálatokat. Ugyanakkor a parti őrség és egyik partnerünk sem hagyja el a helyszínt

– nyilatkozta az amerikai parti őrség egyik parancsnoka. 

Kapcsolódó tartalom

A tervek szerint még szerdán búvárokat küldenek a holttestek felkutatására. Ezzel párhuzamosan a nyomozók a balesetet okozó konténerszállító fedélzetén folytatják a vizsgálatot. Azt ugyanis egyelőre nem tudni, hogy a szingapúri zászló alatt haladó hajó miért hibásodott meg. A dél-ázsiai ország tengerészeti hatósága szerint a Dali nevű jármű a baleset idején rendelkezett a szükséges tanúsítványokkal. 

Közben a hídomlás komoly fennakadásokat okoz a közeledésben és az áruszállításban.

A szerkezeten egy autópálya haladt át, ami most egy szakaszon járhatatlan. A híd romjai pedig elzárták a város kikötőit az Atlanti-óceántól. 

Baltimore nem tartozik a keleti part legnagyobb kikötői közé, de sok személygépkocsi és kisteherautó érkezik a városon keresztül. Az áruforgalom egy részét más kikötőbe, például egy New York-i dokkba lehet irányítani. Azonban Baltimore-ban ahelyett, hogy minden konténerekben lenne, a járművek egy része szó szerint csak felhajt a teherhajóra, majd lehajtanak. Így az átmozgatásuk nyilvánvalóan sokkal több időt vesz igénybe, mintha konténereket kellene szállítani” – magyarázta egy egyetemi professzor. 

Kapcsolódó tartalom

A késedelmes szállítás elsősorban az Európából érkező járműimportot érinti.

A baltimore-i már több mint tíz éve az Egyesült Államok vezető kikötője az autószállításban, csak tavaly 800 ezer rakomány gépkocsi haladt át a városon. 

Ajánljuk még