Aktuális

Ha vásárolt ebből az ásványvízből, azonnal vigye vissza

Több embert keresnek a Baltimore-nál összeomlott négysávos folyami híd acélroncsainál

A kutatóegységek helyi idő szerint kedd reggel is több embert kerestek a Baltimore közelében éjszaka összeomlott autópálya-hídról folyóba zuhant járművek utasai és a hídon tartózkodó karbantartók közül – közölték a hatóságok.

A hajnalban tartott első sajtótájékoztatón elhangzott, hogy két embert élve kimentettek, egyiküket súlyos állapotban vitték kórházba. Legkevesebb hét további embert keresnek a parti őrség, a helyi mentők egységei, a munkába és a vizsgálatba a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott.

Az érintettek száma változik, Maryland állam hatóságai „nagyszámú sérültről” számoltak be. A baleset idejében a Patapsco folyó vízének hőmérséklete 8 fokos volt.

Paul Wiedefeld, Maryland állam közlekedési ügyekért felelős vezetője arról számolt be, hogy

a hídon karbantartó munkások is dolgoztak az éjszakai órákban.

James Wallace, Baltimore tűzoltóságának parancsnoka elmondta, hogy a víz alatti radarok több járművet jeleztek a folyó mélyén.

Kapcsolódó tartalom

Wes Moore, Maryland kormányzója vészhelyzetnek minősítette a történteket, ennek alapján a mentésre további források mozgósíthatók.

A Francis Scott Key-híd éjszaka fél 2-kor pillanatok alatt omlott össze, miután egy konténerszállító hajó acél tartópillérének ütközött.

A szerencsétlenségről készült videófelvétel szerint a hajó az acél tartóoszlopnak sodródott, ami után a kétszer két sávos acélszerkezetű híd nagy része a Patapsco folyóba zuhant. Az ütközést megelőzően a hajón többször kialudtak a jelzőfények, ami üzemzavarra utalt – mutattak rá a szakértő, de a pontos okot változatlanul vizsgálják. A terrorcselekmény lehetőségét az FBI kizárta.

A szerencsétlenségről Joe Biden elnököt tájékoztatták.

A baleset miatt Baltimore forgalmas tengeri kikötőjének működését is felfüggesztették.

A megsemmisült Francis Scott Key-híd Baltimore városnak és környékének fontos közlekedési útvonala, egy csaknem 3 kilométer hosszúságú acélszerkezetű átkelő a Patapsco folyó torkolata fölött.

A katasztrófát okozó tengerjáró, a Dali szingapúri zászló alatt hajózott, és a Srí Lanka-i Colombo kikötője felé indult. A hajó a dán Maersk társasághoz tartozik, ám egy másik vállalkozás üzemeltette. A 300 méter hosszú és 50 méter széles Dali a legnagyobb méretű konténerszállítók közé számít. A híd romjai alá szorult fedélzeten – a megjelent fényképek alapján – több mint ezer nagyméretű konténer van.

Kiemelt kép: Az összeomlott Francis Scott Key híd Baltimore-ban 2024. március 26-án, miután nekiütközött egy konténerszállító hajó. A baleset következtében több gépjármű a vízbe zuhant, legkevesebb húsz embert keresnek a Patapsco folyó vízében. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Ajánljuk még