Aktuális

Ha vásárolt ebből az ásványvízből, azonnal vigye vissza

Lengyelországban házkutatásokat végeznek országszerte az előző kormány által létrehozott alapítvány miatt

A lengyel nyomozó szervek országszerte több tucat helyen házkutatásokat végeznek az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények áldozatainak támogatása céljából létrehozott alapítvány ügyében – közölte kedden a lengyel főügyészség.

Az akció keretében Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter házát is átkutatják – közölte az X közösségi felületen Patryk Jaki európai parlamenti képviselő, az előző kormánykoalíciót alkotó Szuverén Lengyelország (SP) politikusa, aki tiszta gengszterségnek nevezte, hogy a nyomozók betörtek a nemrég súlyos onkológiai műtéten átesett Ziobro otthonába.

Kapcsolódó tartalom

A wpolityce.pl konzervatív hírportál szerint a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) nyomozói Ziobro és családja távollétében hatoltak be a házba, lebontották a kerítés egy részét, és betörték az ablakot.

Jacek Dobrzynski titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője közölte: az ügynökség kedden Lengyelország-szerte házkutatásokat végez magánlakásokon és gazdasági egységeknél, több személyt őrizetbe vettek és átadtak az ügyészségnek. Az akció egy több szálon folyó nyomozással függ össze, amelyet a lengyel államügyészség folytat egyes köztisztviselők visszaélései miatt – mondta.

Anna Adamiak, a lengyel főügyészség szóvivője a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az eljárás során azt vizsgálják, hogy az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap forrásait szabályosan használták-e fel.

Kapcsolódó tartalom

Marcin Kierwinski belügyminiszter az X médiafelületen azt írta: a hatóságok keddi akciója világos jele annak, hogy a lengyel állam működik, és hogy nem létezik többé büntetlenek kasztja. „Aki törvényt sértett, azt felelősségre vonják, ez egy egyszerű elv” – áll a bejegyzésben.

Patryk Jaki szerint Michal Wos és Marcin Romanowski volt igazságügyi miniszterhelyetteseknél is tartottak házkutatást.

Adam Bodnar igazságügyi miniszter és főügyész január végén hozta létre az Igazságosság Alap működését vizsgáló bizottságot. Ennek egyik feladata a Pegasus kémszoftver beszerzésének vizsgálata, mely az alap forrásaiból valósult meg.

A lengyel média, köztük a TVN24 kereskedelmi hírtelevízió korábban bírálta, hogy az alapból egyházi szervezetek működését is finanszírozták. Grzegorz Górny neves lengyel közíró viszont múlt héten a wpolityce.pl hírportálon természetesnek találta a megoldást. Rámutatott: Lengyelországban a bűnmegelőző és a bűntettek áldozatait segítő tevékenységet sok esetben egyházi szervezetek vállalják.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még